A Szim Salom a Nők Lázadása demonstráción

A Szim Salom is csatlakozott a Nők Lázadása demonstrációhoz, melyre 2012. szeptember 16-án került sor. A tüntetést Lovas Nagy Anna, a Tilos Rádió Zártkörű Lányok c. műsorának szerkesztő-műsorvezetője, a Labrisz Leszbikus Egyesület egyik alapítója kezdeményezte. Közvetlen kiváltó oka Varga István képviselőnek a Parlamentben elmondott beszéde volt, amelynek lényege, hogy a családon belül akkor fogjuk csak megbecsülni egymást, ha a nők kellő számú, négy-öt gyereket szülnek, és amíg ez nincs, addig helye van a családon belüli erőszaknak.  “Talán az anyáknak vissza kéne térniük a gyereknevelés mellé, szülni két-három vagy inkább négy-öt gyereket, és akkor (…) fel sem merülhetne a családon belüli erőszak  (…) majd ha mindenki megszülte a maga két-három vagy négy gyerekét, akkor mehet önmegvalósítani meg emancipálódni”. 

A demonstráción, amely szervezők és önkéntesek hatékony munkájával valósult meg, olyan emberek és szervezetek vettek részt, akik és amelyek fontosnak tartják a nők elleni erőszak ügyét, és elvárják minden magyar politikustól, hogy az európai normáknak megfelelően a nőket egyenrangú állampolgárnak tekintse. A megmozduláson a Szim Salom nevében Langer Ármin mondott beszédet, amely a továbbiakban olvasható.

Sziasztok lázadótársak!

Langer Ármin vagyok, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség vezetőségi tagja – férfi, és feminista. Balomon Dóra, közösségünk egyik pillére, aki rávette zsinagógánkat, hogy nevünkkel támogassuk a mai megmozdulást. Hogy mégis miért én beszélek? Dóra egy olyan cégnél dolgozik, ahol főnökei nem tanácsolták neki a mai rendezvényen való fölszólalást. Nyugi, nem fogok olyat mondani, amivel ő ne értene egyet.

Szokás a hímsovinizmust a zsidó-keresztény kultúrkör alapjára, a Bibliára visszavezetni: nem teljesen alaptalanul… Sokunkban él a kép a zsinagógáról, ahol a nőket függöny választja el a férfiaktól, ahol nők nem olvashatnak a Tórából, stb. – és valószínűleg többen hallottátok már azt a hagyományos áldást, amit rengeteg zsidó férfi évezredek óta minden reggel elrebeg: „Áldott vagy, Ö-való, Istenünk, a Világ Kormányzója, aki nem nőnek teremtett.” Fölmerülhet a kérdés, hogy akkor egy zsidó hitközség mégis mit keres ezen a tüntetésen?

Ekkor jövünk a képbe, mi, progresszív és maszorti zsidók, akik a világ vallásos zsidóságának többségét, 60%-át alkotjuk. Mi merjük például az előbbi frázis helyett a következőt mondani: „Áldott vagy, Ö-való, Istenünk, a Világ Kormányzója, aki saját képére teremtett.”

Magyarországon három ilyen egaliter hitközség létezik: a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség, a Dor Hadas Közösség és mi, a Szim Salom. Megjegyzem, az Orbán-kormány egyháztörvénye a létező zsidó közösségek közül csak ezt a hármat nem ismeri el egyháznak. Talán mert mi vesszük a bátorságot csavarni egyet a hagyományon, ha az sérti a vallás mélyebb, etikai tanításait? A leghatározottabban valljuk, hogy a zsidó rituális élet összes területét meg lehet és meg kell nyitni a nők előtt – nálunk a rabbi és kántori pálya is nyitott mindenki számára; közösségünk rabbija, Kelemen Katalin az első, és máig egyedüli női rabbi e országban.

Nem véletlen, hogy ma itt vagyunk köztetek. Ahogy júliusban melegbarát istentiszteletet szerveztünk a Budapest Pride keretében, küzdve az LMBT emberek valláson belüli egyenjogúsítása mellett, úgy szólalunk most föl a női emancipációért. A vallás mindannyiunké: nem a hímsoviniszta-heteronormatív társadalom monopóliuma! S ne feledjétek: ezt nem csak mi ketten hisszük, több millió progresszív és maszorti zsidó szellemiségét hoztuk ma el közétek.

Varga István képviselő úrnak hadd üzenjek egy talmudi idézettel: „Vigyázz, nehogy megríkass egy nőt, mert az Örökkévaló számolja a könnyeit.”

Nektek, lázadótársaink, pedig a következő sort hoztuk, a 106. zsoltárból:

„Boldogok, akik őrzik a jogot, akik az igazságosságot képviselik minden időben.”

A zsidó naptárban ma este jön el az újév, a Ros HáSáná; az új, 5773. esztendő itt van pár órára. A hagyomány szerint ezen a napon három könyv áll nyitva az Örökkévaló előtt, a jó, a közepes és a rossz embereké: ezért kívánjuk Ros HáSánákor azt, hogy „legyetek beírva a jók könyvébe”.

Kívánom ezt mindannyiótoknak – bár van egy olyan érzésem, hogy ti, a jog őrzői, akik ma eljöttetek erre a tüntetésre, már be vagytok oda írva…

Köszönjük, hogy az igazságosságot képviselitek. Sáná tová, jó évet! Sziasztok!


Korábbi bejegyzés:

Következő bejegyzés: