Jótékonysági felhívás: A hatvani zsidó temető kerítésének rendbetétele

Szukot egyik üzenete az elesettek, nincstelenek támogatása, s a Szim Salom Közösség évek óta kötelességének érzi, hogy ne csak tanulással, belső gyarapodással töltsük ünnepeinket, hanem örömünket megosztva próbáljunk másokon együtt segíteni. Idén – rendhagyó módon – nem a szegényeknek gyűjtünk, hanem egy más módon fontos projekt mellé állunk, mely a hatvani zsidó temető kerítésének felállítását, rendbetételét célozza.

2011-ben civil kezdeményezés indult a hatvani temető rendbetételére, s még abban az évben kitisztították a temető nagy részét. Anyagi források hiánya miatt továbbra is megoldatlan még a temető körbekerítése, védelme. Hatvan városában 1965-ben a zsinagógát elbontották, a néhány még meglévő, zsidók által épített házon kívül csak a – ma is működő – temető az egyetlen autentikus emléke a hajdan virágzó hatvani zsidó közösségnek. Védelme ezért is igen fontos.

A Szent István parkban tartandó szukoti programsorozatunk minden napján várjuk a pénzadományokat, amelyeket eljuttatunk a Bürgné Schiffer Katalin (Bürg Kati) és lánya, Bürg Judit által létrehozott és fenntartott program részére, melynek neve “A hatvani zsidóság emlékezete”. Bürg Judit szerdán és csütörtökön a helyszínen lesz, szívesen mesél bővebben a projektről, illetve válaszol a kérdésekre. Természetesen az adományokat szívesen fogadjuk a Szim Salom bankszámlaszámára is, ez esetben kérjük a közleményben feltüntetni: “Hatvani temető”.

Bankszámlaszámunk:

Szim Salom Egyesület / Unicredit Bank

10900011-00000013-16190001

 

 

 


Korábbi bejegyzés:

Következő bejegyzés: