Szolgák voltunk, most szabadok! – Szédereste a Szim Salomban

Még a szokásosnál is több, kb. százharminc résztvevő jelenlétében, mégis bensőségesen zajlott le a Szim Salom 5773. évi Pészach szédere a Stefánia Kulturális Központban.

A most 20 éves Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség tagjai és barátai, Magyarországról és külföldről egyaránt, együtt élték át a hagyományt, hiszen “B’chol dor vádor chájávim ánu lirot et ácménu k’ilu jácánu miMicrájim”, azaz “Minden nemzedékben kötelesek vagyunk úgy tekinteni magunkra,mintha mi magunk vonultunk volna ki Egyiptomból.”

A jelenlévők a közösség saját szerkesztésű Pészachi Haggadája alapján követhették a szertartást, amelyet Kelemen Katalin rabbi vezetett Budai Miklós kántor segítségével. A széder végén a közösségben meghonosított hagyomány szerint Jesse Weil töltötte vissza az Elijáhu próféta serlegébe odakészített, de most még megmaradt bort a palackba.

Ebben az évben Kelemen Katalin jelentős, és az eseménynek új dimenziókat adó friss elemmel gazdagította a szédert: régi és új tagokat és barátokat, idősebbeket és fiatalabbakat kért fel előzetesen, meséljék el egyéni “szabadulástörténeteiket”. Érdekes, megrázó, bátor elbeszéléseknek lehettünk tanúi. Az új elem minden bizonnyal hagyományteremtővé válik a további évekre.

Azt, hogy a résztvevők jól érezték magukat, bizonyítja Barcelonából érkezett vendégünknek, Dominique Tomasov Blinder építésznek, a barcelonai ATID (Jövő) progresszív zsidó közösség egyik alapítójának kedves levele, amelyet a szédereste után küldött: 

“may these words serve as appreciation for receiving me at your Seder this year.

I felt very much at home as it is the same spirit as Congregation ATID in Barcelona.

The end of the seder was completely new, when your husband brought that tradition he knows from Kentucky. A dash of sadness at the end of such a vibrant celebration. This was very moving.”

(“Fogadják köszönetemet, hogy vendégül láttak a széderen. Teljességgel otthon éreztem magam, mert az este épp olyan szellemben zajlott, mint a barcelonai ATID közösségben. A befejezés [a bor visszatöltésével] újdonság volt számomra: csöppnyi bánat az örömteli ünnep végén – mélyen megindító.”)

Vendégünk a Barcelonában általa is kezdeményezett Urban Cultours Project egy pészachi képeslapját mellékelte leveléhez. A lap felirata: “Hinnünk kell a szabad akaratban. Nincs más választásunk.”

Pessach5773

 

 


Korábbi bejegyzés:

Következő bejegyzés: