A WUPJ határozata

A világ egyik legnagyobb zsidó vallási szervezete, a Progresszív Zsidó Világszövetség (World Union for Progressive Judaism, WUPJ) határozatban foglalkozott a magyarországi antiszemitizmussal, illetve saját két taghitközségének, a Szim Salomnak és a Bét Orimnak egyházügyi törvény által diszkriminált helyzetével.

A határozatban fellépésre buzdítják Orbán Viktor miniszterelnököt és a magyar kormányt, hogy tanúsítsanak zéró toleranciát az antiszemita retorikával és cselekedetekkel szemben. Egyben felszólítják Magyarország Kormányát, hogy haladéktalanul állítsák helyre az Alkotmánybíróság határozata alapján a két hitközség teljes egyházi státuszát.

Egyidejűleg sajnálatukat fejezik ki, amiért közösségeink, a Szim Salom és a Bét Orim a legutóbbi egyházi törvény nyomán elvesztették egyházi státuszukat és csupán egyesületként működhetnek, aminek következtében az állami támogatástól és az adófizetők felajánlható egy százalékától is elesnek. Hiába adott helyt a magyar Alkotmánybíróság a szervezeteink panaszának, az Alkotmánybíróság határozatait Magyarország kormánya a mai napig nem teljesítette.

Ez az eljárás a WUPJ álláspontja szerint ellentétes az európai szabadságjogok és emberi jogok chartájával.

A Szim Salom Hitközség Vezetősége  – ahogy azt már korábban többször kifejtette – az egyházügyi törvény bármilyen módosítása során különösen fontosnak tartja, hogy az összes zsidó vallási szervezet megkülönböztetés nélkül (Mazsihisz, EMIH, Ortodox Hitközség, Bét Orim, Szim Salom) azonos bánásmódban részesüljön az Országgyűlés által.

(Szombat.org cikkének felhasználásával)


Korábbi bejegyzés:

Következő bejegyzés: