SZJA 1% – a NAV döntése

Az adóhatóság egyelőre nem ad technikai számot az Alkotmánybíróság által egyházi státuszba visszahelyezett szervezeteknek, így sajnos – a többi hasonló sorsra jutott egyházzal együtt – ebben az évben a Szim Salomnak már nincs lehetősége az egyházi egyszázalékos adófelajánlások gyűjtésére.

A Szim Salom támogatására a most esedékes bevallási időszakban kizárólag a civil 1% felajánlásával van mód, ezért nagyon fontos, hogy minél többen úgy töltsék ki a rendelkező nyilatkozatot, hogy civil kedvezményezettként a Szim Salom Egyesületet jelölik meg, s kérjék ugyanerre barátaikat és ismerőseiket is.

A civil 1%-hoz szükséges adatok:

A kedvezményezett neve: Szim Salom Egyesület

A kedvezményezett adószáma: 18041174-1-43

Arra biztatjuk minden támogatónkat, hogy adójuk másik 1%-át se hagyják veszni. Az egyházi 1% gyűjtésére jelenleg jogosult egyházak listáját itt találják.

Jogászaink állásfoglalása szerint hasznos lehet, ha az egyházi 1% felajánlásokat a támogatók régi technikai számunkra (1373) adják, mert így nyomon követhető a későbbi, kárpótlásra irányuló eljárások során, hogy mekkora összeget kaphatnánk, s hány rendelkezőtől. Így van a legnagyobb esély rá, hogy ezt az összeget valamikor valamilyen formában meg is kapjuk.

Felhívjuk a figyelmet azonban arra, hogy

1. ily módon csak a kézzel kitöltött felajánlások esetén lehet eljárni (a gépi bevallás-készítő program nem fogadja el a nem hivatalos technikai számok beírását)

2. az így felajánlott összegek végleg el is veszhetnek

Mindenkinek köszönjük, aki az elmúlt években a Szim Salom számára ajánlotta fel adója egyházi 1%-át. Átlagosan évi 4 millió Ft támogatáshoz jutottunk így, mely a költségvetésünk kb. 20%-át fedte le.

Ezen bevételi forrás megvonása nagy kiesést jelent az amúgy is szűkös költségvetésünknek, ezért az év hátralévő részében minden támogatásra szükségünk lesz. Kérünk tehát mindenkit, hogy segítse további működésünket:

  • kérjük, hogy tagjaink az esetleges tagdíj-elmaradásaikat rendezzék,
  • bátorítjuk azokat, akik rendszeresen járnak istentiszteleteinkre, s más programjainkra, de eddig még nem léptek be, hogy csatlakozzanak tagként a Szim Salomhoz,
  • kérjük, hogy aki teheti, adománnyal is járuljon hozzá a zsinagóga bérleti díjának és rezsijének, a programok megtartásának és a közösségért dolgozók tiszteletdíjának költségeihez.

Bankszámlaszámunk:

Szim Salom Egyesület

Unicredit Bank 10900011-00000013-16190001

Ebben a zsinagógai évben van a Szim Salom fennállásának 20 éves évfordulója. Addig is, míg küzdelmünk eredményt hoz, szeretnénk, ha a bizonytalan jogi helyzet és a nehéz körülmények nem akadályoznák meg közösségünk létét és működését. Ehhez most mindannyiunk segítségére szükség van.

Természetesen a vezetőség továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy az egyházi státuszunk elvesztése miatt elmaradt bevételeket – akár a hazánkban, akár a Strasbourgban indított jogi eljárások eredményeként – kárpótlásként megkapjuk az államtól.

 


Korábbi bejegyzés:

Következő bejegyzés: