Állásfoglalásunk a strasbourgi bíróság ítélete után

Post image for Állásfoglalásunk a strasbourgi bíróság ítélete után

A strasbourgi székhelyű  Emberi Jogok Európai Bírósága 2016. június 28-án ítéletet hozott a magyarországi kisegyházak ügyében.

A bíróság döntése már korábban kimondta, hogy a magyar állam sérelmet okozott a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközségnek azzal, hogy megszüntette annak egyházi státuszát. A helyzet máig sem oldódott meg, és a strasbourgi bíróság mostani ítélete sem hozott megoldást a Szim Salomnak. 

Guba Gergely, a Szim Salom elnöke elmondja, hogy az örökjáradéki megosztásból kimaradt két reform hitközség jogtalanul esett el a nekik jogosan járó örökjáradéki résztől. 

„Még nem volt módunk mélyebben kielemezni az Emberi Jogok Európai Bíróságának 2016. június 28-i ítéletét. A döntés jogi értelmezése folyamatban van; az esetleges további jogi lépések lehetőségét még vizsgáljuk.

A bíróság már az előző, 2014-ben hozott döntésében is egyértelműen kimondta, hogy az állam sérelmet okozott a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközségnek azzal, hogy megszüntette annak egyházi státuszát. A bíróság továbbá kötelezte a magyar államot a sérelem elhárítására.

Ami biztos: a 800 eurós kártérítés csak egy része a teljes kártérítési összegnek.

Az egyházi státuszunk elvesztése következtében elmaradt SZJA 1% felajánlások kérdésében közösségünk már korábban megállapodott a magyar állammal. Ennek a megállapodásnak értelmében az állam már folyósított kifizetést a Szim Salom Hitközségnek. Azt reméljük, hogy az elmaradt SZJA 1% kompenzációjaként az állam mindaddig fizetni is fog, amíg a jelenlegi helyzet fennáll, azaz, amíg egyházi státuszunkat vissza nem nyerjük.

A Szim Salom Hitközség mindvégig igazságtalannak érzi, hogy az állam különbséget tesz a 4 magyarországi zsidó irányzat között. Sérelmezi, hogy az állam különbséget tesz egyházak között, annak nevében, hogy visszaszorítsa a „bizniszegyházak” törvényt sértő működését. Azt gondoljuk, hogy ezt a célt egyszerű bűnüldözési módszerekkel el lehet érni, szükségtelen törvénykezési hatáskörbe vonni.

A Szim Salom még mindig úgy gondolja, hogy a néhány évvel ezelőtti örökjáradéki megosztásból – a törvényre való hivatkozással – kimaradt két reform hitközség jogtalanul esett el a nekik jogosan járó örökjáradéki résztől.

Úgy gondoljuk, erkölcsi kötelessége lenne mind az államnak, mind pedig a három, az örökjáradékból a megosztás alapján részesülő zsidó irányzat szervezeteinek átvizsgálni a szerződést és a két reformközösséget bevonni annak hatálya alá.”


Korábbi bejegyzés:

Következő bejegyzés: