Kelemen Katalin rabbi üzenete az LMBTQ-barát Sáchárit istentiszteletre

Budapest, 2017. július 8.

 

Berlinből küldöm ma üdvözletemet mindannyiótoknak, ahol három hetes tanulmányi szabadságomat töltöm a Potsdami Egyetem zsidó teológia szakán.

A ma felolvasandó tórai hetiszakasz, a Bálák vezérmotívuma a felszín, a megtévesztő látszatok mögé látás képessége, szemünk felnyitása a mélyebb igazságok meglátására.

E különlegesen fényes szép sábáton, ahol vallásos zsidóként kifejezzük szolidaritásunkat az LMBTQ-közösség tagjaival, számomra a szöveg üzenete ez: bekötött szemmel járnak azok, akik a Bibliára hivatkozva homofóbiájukat még ma is a Tóra egy mondatának egyfajta értelmezésére alapozzák. Szem elől tévesztik ezáltal a Tóra legalapvetőbb és megfellebbezhetetlen tanítását, tudniillik azt, hogy főben járó bűn, ’avérá ’ nem tisztelni az istenit minden embertársunkban, bárkit is megbántani emberi méltóságában.

Kívánom, hogy a mai együtt-lét erősítse és támogassa mindazokat és mindazok erőfeszítéseit, akik e mélyebb látás szellemében élik az életüket, s legyen ez egy előrevivő lépés a még becsukott szeműek szemének felnyitásában.

Sábát sálom,
Kelemen Katalin
a Szim Salom Hitközség rabbija


Korábbi bejegyzés:

Következő bejegyzés: