ONEG SÁBÁT • 2017.11.10.

“OLYANOK LESZTEK, MINT AZ ISTEN”

Modern pszichológiai irányzatok, mint a zsidó tanítások szekularizációjának állomásai Erich Fromm, Jacob Levy Moreno és Marshall Rosenberg munkássága alapján

Vendégünk: Pogány Anikó

Szeretettel látunk november 10-én különleges és izgalmas Oneg Sábát estünkre, melyen Pogány Anikó, pszichodráma vezető és erőszakmentes kommunikáció tréner tart beszélgetéssel egybekötött előadást.

Erich Fromm a huszadik század egyik legnagyobb humanista pszichológusa. Ortodox zsidó családból származott. Élete vége felé írta meg “Olyanok lesztek, mint az Isten: Az Ótestamentum és hagyományának radikális értelmezése” című könyvét. Szerinte a Tanakh forradalmi könyv, témája az ember radikális szabadsága és minden ember végső testvérisége, mely a történelem folyamán halad előre és az egyénre, a közösségre, végül az egész emberiségre kiterjed. Fromm szerint az emberiség kultúrtörténetének egyes fejlődési állomásai tekinthetők úgy, mint egy egyre jobban szekularizálódó zsidó tanítás folyamatának állomásai, ahol Isten üzenete egyre hozzáférhetőbb formában egyre szélesebb rétegekhez jut el. A történelem vallásra és világnézetre való tekintet nélkül mindenki számára hozzáférhetővé teszi ezt az emberiség boldogulása szempontjából létfontosságú tanítást.

Az est folyamán Fromm szemüvegén keresztül nézünk rá a huszadik század pár jelentős pszichológiai irányzatára Fromm és a humanista pszichológia, Jacob Levy Moreno és a pszichodráma, Marshall Rosenberg és erőszakmentes kommunikáció alapjainak bemutatásán keresztül.

Mitől leszünk olyanok, mint az Isten? Mi tesz azzá, ami isteni?

Három ember. Egyik sem mondta volna magát felnőtt életében vallásos zsidónak. Mi mutatkozik meg munkásságukból, életművükből? Milyennek látják az embert, hogyan látják az ember feladatát, célját az életben?

Szabadság, szeretetre való képesség, életteliség, kreativitás és spontaneitás…

Hogyan érhetjük el ezt?

„Az Ószövetség az ember számára egy, még ma is érvényes látomást ígér.”

Időpont: 2017. november 10.

Program: 18 órakor gyertyagyújtás és istentisztelet, majd közös vegetáriánus vacsorát követően 19 órától kb. 21 óráig lesz a beszélgetéssel kísért előadás.

Helyszín: MET Ifjúsági Klub (I., Iskola u. 5-7.)

 

 


Korábbi bejegyzés:

Következő bejegyzés: