Feuer-Grillusz Tóbi bármicva avatása

A Szim Salom 2022. február 12-i sáchárit istentiszteletén gyönyörű életciklus eseménynek, Feuer-Grillusz Tóbiás bármicva avatásának lehettünk tanúi. Az istentiszteletet Diana Senechal kántor és Kelemen Katalin rabbi vezette. Tóbi, az ünnepelt pedig – felavatva a közösségtől kapott ajándék-tállitot – Tórát olvasott és drósét mondott.

Az ünnepelt ifjú felnőtt nemcsak remekül beszélt, de dróséjának témájához illeszkedve sófárt is fújt nekünk, azonnal tovább is víve ezzel a család zenei hagyományát. Ebből a gyönyörű zenei hagyományból meg is hallgathattunk pár, a Gryllus-család több generációja által közösen előadott muzsikát. Tóbi édesanyja, Feuer Yvette olyan szívből szólóan beszélt a zsidó hagyomány szerint immár felnőtté vált fiához, amelytől nemcsak neki szöktek örömkönnyek a szemébe.

Tóbi és  Yvette dróséja alább olvasható.

 

Tovja ben Fejge dróséja

 

Amikor elkezdtük tervezni a barmicvámat, akkor az jutott eszünkbe Kelemen Kata rabbival, hogy fogok csinálni egy kutatást. Mivel engem mindig is érdekeltek a fúvós hangszerek és már egyszer volt alkalmam fújni a sófárt, egy Ros Hasana-i istentisztelet után, amikor Jesse, gyülekezetünk báál-sofárja, azaz sófár-fúvója megengedte, hogy megfújjam az övét, mert nagyon tetszett ahogy fújta az ünnepségen. Ezért fogok ma a sófárról fogok beszélni.

Mi az a sófár? 

Egy kos szarvából készült hangszer.

A Tórában több történet is van a sófárral kapcsolatban. Az egyik ilyen Izsák megkötözése. Ezt a Tóra első könyvében a 22. fejezetének a 13. versében olvashatjuk:

És felemelte Ábrahám az ő szemeit, és látta, hogy háta mögött egy kos akadt meg szarvánál fogva a szövevényben. Oda ment tehát Ábrahám, és elhozta a kost, és azt áldozta fel égő áldozatul az fia helyett.” 

Mit jelent igazából ez a történet?

Biztos mindenkinek mást jelent, de szerintem ez azt jelképezi, hogy ha bízunk Istenben akkor nem lesz bajunk.

Ábrahám ugyanis feláldozta volna a fiát, de mikor Isten látta, hogy tényleg megtenné, akkor megkegyelmezett neki. Ábrahám fia tehát Isten és az apja belé vetett hite miatt menekült meg. 

Én néha nem szeretek hinni a dolgokban, mert ha elbukik az a dolog, amiben hittem, akkor sokkal jobban fáj mintha nem hittem volna benne. Ugyanakkor, ha erősen hittem valamiben és az sikerül akkor még nagyobb az örömöm mintha nem hittem volna benne. Így hát nekem a hit egy kockázatos dolog.

 

A sófárnak négy hangja van. Nézzük is meg őket:

Tkiá – jelentése fújás – egyetlen éles, egyenes kürtszó a sófár első hangja. Ez volt a nép összehívására szolgáló hang, erre a hangra vertek vagy bontottak tábort a pusztában vándorló zsidók. Amikor már nem vándorolt a nép, ez jelezte a szombat és az ünnepek kezdetét és végét. 

Tkiá gdolá egy nagy hosszú fúvás, amit egyedül a Jom Kippuri böjt kimenetelekor és Ros Hásáná-kor lehet hallani.

Svarim – jelentése törések– hossza megegyezik a Tkijáéval. Három elcsukló, sóhajtáshoz hasonló hang. Ezzel hívták össze a halott házához a rokonokat, barátokat, ismerősöket.

Truá, jelentése riadó- Hossza ennek is megegyezik a Tkijáéval, Ez kilenc apró, szaggatott hang. Ez a hang arra emlékezteti a zsidóságot, hogy Isten mellette áll, és megsegíti a bajban. Ezt a hangot háborúban és veszélyben is használták.

Egyébként sok más említése is van a sófárnak a héber bibliában. Az egyik ilyen például Jerikó bevételéről szóló Józsué 6. könyvében 6.tól-20. versig tartó részlet. ,,Harcosaiddal járd körül a várost. Hat napon át naponta egyszer járjátok körül. Vigyétek magatokkal a szövetségládát. Hét pap menjen előtte, és fújja a kürtjét. A hetedik napon hétszer kerüljétek meg a várost. Aztán fújjátok meg hosszan a kürtöket, és mindenki hallasson hangos csatakiáltást. A város falai teljesen leomlanak majd.

És így is történt.

Szerintem ennek a magyarázata az, hogy a közösség ereje (kis Istenivel megspékelve) bármire képes. Szerintem nagyon fontos, hogy nem egyetlen harcos menetel körbe-körbe a város körül, hanem harcosok és papok együtt. ezzel, hogy ilyen kitartóak, veszik be Jerikót.

 A mai világban a legtöbb helyen már nem ennyire egzaktok a közösségek mivel nem kényszerülnek az emberek ennyire csoportosulni, mert már eléggé megzabolázta az emberiség a természeti erőket. Mostanság már inkább kedvtelésből vannak

közösségekben az emberek, mint pl.: golfklubok. De vannak helyek, ahol születésünktől fogva vagyunk együtt pl.: a családunk.

Az is egy érdekes tényező, hogy sok ember internetes közösségekhez is tartozik. Vagy legalább ez egy kérdés, hogy lehet-e tartozni egy olyan közösséghez, aminek tagjainak még a neméről sem tudsz semmit (legrosszabb esetben) mondjuk ez nem annyira tartozik a témához, de ezt meg akartam említeni, mert szerintem elég érdekes. 

Egyébként nekem is nagyon fontosak a közösségek, amikben vagyok, például annak az ötlete, hogy bár micvá legyek, is onnan jött, hogy 2 unokatestvéremnek már ott voltam az ünnepségén.

Egyébként nagyon érdekes volt a hébertanulás folyamata, mert egy eléggé más nyelv, mint a magyar. Még csak alig kezdtem el tanulni, de máris nagyon izgalmas, és ez valószínűleg azért is van, mert egy fantasztikus tanárom volt Balogh Kata személyében. Nagyon szépen köszönöm, Kata!

És persze ez az egész barmicva nem valósulhatott volna meg anélkül az ember nélkül, aki engem felkészített: Kelemenen Kata rabbi. Köszönöm, Kata, hogy ennyit segítettél és irányt mutattál nekem. És természetesen köszönöm neked Jesse a sok jó tanácsot a sófár fújással kapcsolatban és a kedvességedet.

 

Yvette Fejge dróséja Tóbika-Tovjának

Drága kisfiam!

Én nagyon szerencsés ember vagyok, hogy te vagy a gyermekem. Tudom, erre azt mondod, hogy persze, minden anyuka ezt gondolja, lehet, de én tényleg ezt érzem. Téged nagyon könnyű szeretni. Jó lelkű vagy, mélyérzésű, szellemes, intelligens, kíváncsi, lelkes, kreatív és empatikus. Jó veled beszélgetni, jó veled időt eltölteni. Nekem egy összehasonlíthatatlanul unalmasabb életem lenne nélküled, úgyhogy köszönöm neked, hogy olyan vagy, amilyen vagy!  Persze, amikor épp nem vagy ilyen meg olyan meg amolyan akkor is épp ugyanannyira szeretlek, és nem azért szeretlek mert ilyen vagy olyan vagy, vagy esetleg amolyan, de azt hiszem, remélem, bízom benne, hogy ez talán világos.

Szerettem volna megsegíteni neked ezt az átmenetet a gyerekkor és a felnőttkor között, amit sok természeti nép és a vallások is megsegítenek egy felnőtté avatási rituáléval, ez volt ennek a barmicvanak az egyik fő motivációja részemről. Időről időre küzdelmes tud lenni számodra a kamaszkor, a sok érzelem, a felnőtt élet előszele, ami mind teljesen természetes, most is és később is, és reményeim szerint ez a szertartás segít téged ezen az úton. Amikor én felnőttem, nem tartoztam semmilyen vallási vagy vallásos közösséghez, és akkor nem hiányzott, de nagyon jó érzés volt, amikor felnőttként rátaláltam a kicsi, családias, nyitott és hozzám közeli szellemiségű Szim Salom közösségre. Meg szerettem volna neked adni az esélyt, hogy tartozz egy ilyen közösséghez már gyerekkorodtól kezdve, és hogy ily módon valami kis ismereted is legyen erről a világról, amiben őseid egy része élt, ha már nekem nem sok van. Hogy a zsidóságod egy közösségi szinten is megélt dolog legyen számodra, ami örömteli, felszabadult és természetes.

Benned keveredik persze sok egyéb vallás és szemlélet is. Én kifejezetten örülök, hogy van benned keresztény, zsidó, buddhista és ateista, hogy neked nagy és szerteágazó családod van, hogy vannak itt is és a világ másik felén is rokonaid, szóval, hogy neked mindez adott, mert mindez gazdagíthatja a világlátásod, és hozzájárulhat ahhoz, hogy tágasan, toleránsan és derűsen szemléld ezt a világot. Mert az, hogy milyennek érezzük az életünket, a világunkat, tőlünk is függ, részben olyan lesz, amilyenné tesszük, és persze a világot is lehet sokféleképpen látni, úgyhogy ez a nézőpontbeli gazdagság és tágas szemlélet mindig jól jöhet neked.  Talán azon is el lehet gondolkodni most, hogy mi is fontos az életben, neked mi a fontos, milyen felnőtté szeretnél válni, ehhez mit lenne jó vagy hasznos megtanulni vagy elsajátítani, milyen erőfeszítéseket érdemes megtenni és miért. Ez persze egy olyan fokú tudatosság, ami fokozatosan alakul ki, de ez a barmicva remek pontnak tűnik arra, hogy ez a gondolat elhangozzon. Neked úgyis nagyon fontos, szerencsére, hogy te te vagy, nem én, nem más, hogy tiszteletben tartsuk, hogy te mit szeretnél, mit gondolsz fontosnak stb. Ez a gondolat ennek a kiterjesztése, és annak a hangsúlyozása részemről, hogy az aktív cselekvés lehetősége a te kezedben van. Én már tényleg egyre kevésbé fogom tudni akarni és vagy megtenni helyetted a dolgokat, persze azért még próbálkozni fogok, ahogy ismerem magam, de mindketten tudjuk, hogy egyre inkább felnősz, és a te kezedbe kerülnek saját dolgaid.  Segít majd a felnövésben annak belátása, hogy az, hogy elérjünk valamit egy bizonyos mennyiségű munka nélkül nemigen megy, és ez önmagában véve különben nem jó vagy rossz, csak így van.  A kérdés lényege, hogy mi is az, hogy felnőtt, mitől felnőtt valaki, mi is az, hogy boldogság és mitől lehetünk boldogok. És a kérdés feltevése, a kérdésen való morfondírozás ugyanolyan fontos tud lenni, mint a válasz, és van aki azt is mondaná, hogy ez a morfondírozás elég lényegi része a zsidóságnak. Talán a felnőtté válás annak a felismerése és vállalása, hogy az életed -amikor nem fordul ki a világ a sarkaiból, nincs háború, éhínség, járvány, stb. – akkor keretek közt, de a kezedben van. Van szabadságod, és a felelősséged az, hogy mit kezdesz ezzel. És amit kezdesz, az fogja meghatározni azt, hogyan és miként élsz, és mennyire vagy boldog. Ebben segít majd, ha őszinte vagy magaddal és másokkal, ha időről időre megállsz és szembenézel önmagaddal, változtatsz, ha kell, és ha jó barátjává válsz önmagadnak.

Tudom, hogy milyen fontosak számodra a család mellett a barátaid, és nagyon örülök, hogy ilyen szoros és mély barátságaid vannak kialakulóban. Kívánom, hogy megmaradjanak ezek a barátságok és tartósak legyenek más baráti közösségeid is, és hogy maradjon benned mindig nyitottság új emberekre is.  Kívánom neked azt is, hogy megmaradjon ez az alap derűd, és hogy merd majd az összes érzelmedet közel engedni magadhoz, mert úgy leszel erős, ha ezeket meg mered élni, és nem elhessegeted. Kívánom, hogy mindazt a tehetséget, kedvet, érdeklődést és érzékenységet, ami benned van, mindazt a lehetőséget, amivel rendelkezel, kibontakoztasd majd az életed során, hogy azt az életet éld, amit és ahogy szeretnél, hogy ez megadasson neked és meg is teremtsd magadnak, és hogy megtaláld ebben a boldogságodat. Ami biztos, hogy nagyon sok más ember boldogságát is fogja jelenteni, mert egy csodálatos, szeretetteli ifjú ember vagy, és ezt elhiheted, mert ezt minden elfogultság nélkül mondom. Én mindig itt vagyok neked, itt leszek neked, ha bármikor szükséged lesz rám akár már teljesen felnőtt korodban, akkor is. És nemcsak én, hanem apukád nagyszüleid, nagybátyáid és nagynénéid, unokatestvéreid, és az egész nagy családod, mindannyian nagyon-nagyon szeretünk téged, drága kisfiam. Legyél nagyon boldog egész életedben.

 

 

 


Korábbi bejegyzés:

Következő bejegyzés: