Állásfoglalás

A Szim Salom támogatja a Mazsihisz-közgyűlés határozatát

‍‍2014.02.14. - 14 Adar I 5774

A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség vezetősége egyértelműen kiáll a MAZSIHISZ 2014. febr. 9-i, vasárnapi döntése mellett és azt támogatja.

A teljes cikkhez kattintson →

Nyilatkozat Szakály Sándor történész szégyenteljes megnyilatkozásával kapcsolatban

‍‍2014.02.03. - 4 Adar I 5774

Sok más zsidó szervezettel együtt a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség a Mazsihisz január 19-i nyilatkozatával egyetértve elítéli Szakály Sándor – a magyar hatóságok felelősségét csökkentő – az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálást, a magyar holokauszt első tömeggyilkosságát “idegenrendészeti” akciónak nevező nyilatkozatát, éskéri, hogy a Magyar Kormány utasítson vissza minden ilyen megnyilvánulást.

A teljes cikkhez kattintson →

A WUPJ határozata

‍‍2013.05.05. - 25 Iyar 5773

A világ egyik legnagyobb zsidó vallási szervezete, a Progresszív Zsidó Világszövetség (World Union for Progressive Judaism, WUPJ) határozatban foglalkozott a magyarországi antiszemitizmussal, illetve saját két taghitközségének, a Szim Salomnak és a Bét Orimnak egyházügyi törvény által diszkriminált helyzetével.

A teljes cikkhez kattintson →

Erőnk és énekünk az Örökkévaló – Langer Ármin cikke a Szombatban

‍‍2013.02.16. - 7 Adar II 5773

„Ozi v’zimrát Jáh, vájhili lisuá” – Erőm és énekem az Örökkévaló, ő lesz nekem segítségül (S’mot 15:2). A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség vezetőségi tagja, Langer Ármin e sor kapcsán, amely a Tórában a Sirát háJám, a tenger éneke részeként hangzik el, az izraeli kormány belpolitikájára fókuszáló cikket írt a Women of the Wall szervezet aktivistáinak letartóztatásáról. A cikk a Szombat Magazin online február 16-i számában olvasható.

A teljes cikkhez kattintson →

Az EUPJ közgyűlésének állásfoglalása az egyházügyi törvényről

‍‍2012.04.10. - 19 Nisan 5772

Az European Union for Progressive Judaism (EUPJ, a progresszív zsidóság európai szövetsége) idei amszterdami közgyűlésén 2012. március 18-án állásfoglalást fogadott el a magyar egyházügyi törvénnyel kapcsolatban. Az állásfoglalás elítéli a magyar Országgyűlés azon döntését, amellyel megszünteti számtalan kis- és közepes méretű vallási közösség hivatalos egyházi státuszát, köztük a Magyarországon működő két reformzsidó hitközség egyházi státuszát is.

A teljes cikkhez kattintson →

Közös muszlim-zsidó-keresztény nyilatkozat a vallási intolerancia ellen

‍‍2012.03.30. - 7 Nisan 5772

A Szim Salom vezetői is támogatják az alábbi magyarországi kezdeményezést, amely a toulousi tragédia kapcsán létrejött vallásközi összefogásra szólít fel. A Szim Salom a Világvallások Együttműködési Fórumának keretein belül már korábban is tett erőfeszítéseket a zsidó-muszlim párbeszédre, így a Magyarországi Muszlimok Egyházával is kapcsolatban áll. A Szim Salom a toulousi tragédiában közvetve érintett – a közösség tagja, Radvánszki Péter rabbinövendék a toulousi reform zsidó hitközség gyakornok rabbijaként a városban élte át a támadást, majd részt vett a felbolydult zsidó közösség lelki támogatásában, és a helyi vallásközi támogató csoportok munkájában.

A teljes cikkhez kattintson →

Magyarországon járt a JFNA Rabbitanácsának küldöttsége

‍‍2012.02.28. - 6 Adar II 5772

A delegáció a látogatás alkalmával nyilatkozatot adott ki, melyet átnyújtottak Magyarország külügyminiszterének, Martonyi Jánosnak is.
A nyilatkozatban a Rabbitanács reményét fejezi ki, hogy a WUPJ-hoz tartozó Magyar Reform Zsidó Hitközségek Szövetsége egyházként törvényes elismertséget nyer Magyarországon.

A teljes cikkhez kattintson →

A Szim Salom Hitközség nyilatkozata a Magyar Reform Zsidó Hitközségek Szövetségének megalakulásáról

‍‍2011.11.15. - 19 Heshwan 5772

Arra a hírre reagálva, hogy a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség a magyarországi reform/progresszív hitközségeket összefogni hivatott ernyőszervezetté alakul Magyar Reform Zsidó Hitközségek Szövetsége (MRZSHSZ) néven, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség kijelenti, hogy az egyoldalúan tett lépést nem látja célravezetőnek, ugyanakkor érdemben foglalkozik az előállt helyzettel, mint lehetőséggel. Megvizsgálja, hogy a létrejövő MRZSHSZ képes-e garantálni a taghitközségek autonómiáját, és közgyűlést hív össze annak eldöntésére, hogy a Szim Salom belépjen-e a MRZSHSZ-be.

A teljes cikkhez kattintson →