bár micvá

Mordecháj legyőzi a holokausztot – Kelemen Katalin rabbi megnyitó beszéde Langer Ármin kiállításán

‍‍2012.07.04. - 15 Tamuz 5772

Különleges, egyéjszakás tárlatra került sor 2012. június 23-án a Bálint Házban: Langer Ármin, vagyis Mordecháj Cvi ben Joszéf v’Eszter, akinek munkái Berlintől Pekingen át Tótkomlósig sok helyet megjártak, kiállításait nyitotta már meg Tamás Gáspár Miklós filozófus éppúgy, mint Para-Kovács Imre publicista, elismeréseket gyűjtött be eddig Erdő Péter bíborostól Alföldi Róbert rendezőn át a gimnázium takarítónőjéig, képeiből az eddigi legszemélyesebb válogatást bár micvája alkalmából egy éjszakára elvitte a Bálint Házba. A megnyitó beszédet Kelemen Katalin rabbi mondta.

A teljes cikkhez kattintson →

Korách és én – Ars poetica Arminii

‍‍2012.06.28. - 9 Tamuz 5772

Bár micvája alkalmából elmondott dróséjában Langer Ármin, vagyis Mordecháj Cvi ben Joszéf v’Eszter hitelesen, megkapóan és színesen beszél a közösséghez és önmagához fűződő viszonyáról a hetiszakasz (Korách) kapcsán. Beszámol saját identitásához vezető eddigi útjáról és arról, hogy mit jelent számára a hit. Megtudunk valamit a harcról, amely “erőszakmentes, nem karddal, hanem önfegyelemmel és szociális aktivitással zajlik” (napi 25 órában). Kiderül, mi a dzsihád szó valódi jelentése és végre lehull a lepel egy titkos és nagy tervről is.

A teljes cikkhez kattintson →

“Miért csorbíttassunk meg …?” – Áser ben Gávriel v’Ráhel dróséja bár micvája alkalmából

‍‍2012.06.20. - 1 Tamuz 5772

Ma előttünk áll ugyanaz a két út, ami közül elődeink választhattak a pusztai vándorlás idején. (…) A rendszerváltás után a zsidó közösség egésze vándorúton van, és ez alatt a spirituális vándorlás alatt mindannyiunknak döntéseket kell hoznunk. (…) a micvák teljesítése nem egy kötelező rossz, amit félelemből vagy megfelelési vágyból el kell vállalnunk, hanem egy olyan lehetőség, amit ha kihagyunk, valóban megcsorbíttatva érezhetjük magunkat.

A teljes cikkhez kattintson →