Egyházügyi törvény

Állásfoglalásunk a strasbourgi bíróság ítélete után

‍‍2016.07.05. - 29 Sivan 5776
Thumbnail image for Állásfoglalásunk a strasbourgi bíróság ítélete után

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága 2016. június 28-án ítéletet hozott a magyarországi kisegyházak ügyében.

A bíróság döntése már korábban kimondta, hogy a magyar állam sérelmet okozott a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközségnek azzal, hogy megszüntette annak egyházi státuszát. A helyzet máig sem oldódott meg, és a strasbourgi bíróság mostani ítélete sem hozott megoldást a Szim Salomnak.
Guba Gergely, a Szim Salom elnöke elmondja, hogy az örökjáradéki megosztásból kimaradt két reform hitközség jogtalanul esett el a nekik jogosan járó örökjáradéki résztől.

A teljes cikkhez kattintson →

A Szim Salom elnöke találkozón vett részt Angela Merkellel

‍‍2015.02.03. - 14 Shevat 5775
Thumbnail image for A Szim Salom elnöke találkozón vett részt Angela Merkellel

Guba Gergely elnökünk is jelen volt azon a megbeszélésen február 2-án, amelynek keretében a magyar zsidó irányzatok vezetői találkoztak Angela Merkel német kancellárral. A megbeszélés egyik leghangsúlyosabb témája a magyar egyházügyi törvény problémája volt.

A teljes cikkhez kattintson →

„Mindig is vágytam rá, hogy hiteles rítusokon keresztül kötődjek a népemhez” – Kelemen Katalin rabbi a Kibic portálon

‍‍2014.05.14. - 14 Iyar 5774
Thumbnail image for „Mindig is vágytam rá, hogy hiteles rítusokon keresztül kötődjek a népemhez” – Kelemen Katalin rabbi a Kibic portálon

“Erősen vágytam arra, hogy tabumentes, spirituális zsidó közegben – másokkal együtt és a hozzám hasonló helyzetben levőket segítve – tudjam feldolgozni a Soá-traumát és felépíteni egy örömteli vallásos zsidó létet. Ilyen közösség nem létezett (…), meg kellett teremteni. Itt természetes módon éljük meg a zsidóság összes színét, nem gondolva azt, hogy jobbak vagy rosszabbak vagyunk, mint mások. Így sikerül fokozatosan kinőnünk az áldozat-szerepből.” – mondja Kelemen Katalin rabbi az interjúban, amelyet Czenkli Dorka készített a Kibic portál számára.

A teljes cikkhez kattintson →

SZJA 1% – a NAV döntése

‍‍2013.05.08. - 28 Iyar 5773

Az adóhatóság egyelőre nem ad technikai számot az Alkotmánybíróság által egyházi státuszba visszahelyezett szervezeteknek, így sajnos – a többi hasonló sorsra jutott egyházzal együtt – ebben az évben a Szim Salomnak már nincs lehetősége az egyházi egyszázalékos adófelajánlások gyűjtésére.
A Szim Salom támogatására a most esedékes bevallási időszakban kizárólag a civil 1% felajánlásával van mód, ezért nagyon fontos, hogy minél többen úgy töltsék ki a rendelkező nyilatkozatot, hogy civil kedvezményezettként a Szim Salom Egyesületet jelölik meg, s kérjék ugyanerre barátaikat és ismerőseiket is.

A teljes cikkhez kattintson →

A WUPJ határozata

‍‍2013.05.05. - 25 Iyar 5773

A világ egyik legnagyobb zsidó vallási szervezete, a Progresszív Zsidó Világszövetség (World Union for Progressive Judaism, WUPJ) határozatban foglalkozott a magyarországi antiszemitizmussal, illetve saját két taghitközségének, a Szim Salomnak és a Bét Orimnak egyházügyi törvény által diszkriminált helyzetével.

A teljes cikkhez kattintson →

Válasz Radnóti Zoltán rabbi nyílt levelére

‍‍2013.04.19. - 9 Iyar 5773

Az alábbiakban a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség válasza olvasható, mellyel arra a nyílt levélre szeretnénk reagálni, amit Radnóti Zoltán rabbi a blogján tett közzé “Vannak célok, amikor össze kellene fogni” alcímmel.

Kedves Zoli rabbi, Tisztelt Hitközségi vezetők!
A Szim Salom Hitközség vezetői aggódva követik figyelemmel az iskolai hittanoktatás elvi és gyakorlati kérdéseit, és a zsidó szervezetek (Mazsihisz, EMIH) vonatkozó lépéseit. A zsidó vallás egységessége helyett a sokszínűségére helyezzük a hangsúlyt, azonban egyetértünk abban, hogy teljesen abszurd külön “zsidó” és “izraelita” kategóriákat képezni.
A zsidó gyermekek vallási oktatása kiemelt feladat mindannyiunk számára, azonban a Szim Salom jelenlegi anyagi helyzete nem teszi lehetővé széles körben végzendő képzések beindítását. Hogyan is kerültünk ilyen helyzetbe?

A teljes cikkhez kattintson →

Az EUPJ közgyűlésének állásfoglalása az egyházügyi törvényről

‍‍2012.04.10. - 19 Nisan 5772

Az European Union for Progressive Judaism (EUPJ, a progresszív zsidóság európai szövetsége) idei amszterdami közgyűlésén 2012. március 18-án állásfoglalást fogadott el a magyar egyházügyi törvénnyel kapcsolatban. Az állásfoglalás elítéli a magyar Országgyűlés azon döntését, amellyel megszünteti számtalan kis- és közepes méretű vallási közösség hivatalos egyházi státuszát, köztük a Magyarországon működő két reformzsidó hitközség egyházi státuszát is.

A teljes cikkhez kattintson →

A Szim Salom Hitközség nyilatkozata a Magyar Reform Zsidó Hitközségek Szövetségének megalakulásáról

‍‍2011.11.15. - 19 Heshwan 5772

Arra a hírre reagálva, hogy a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség a magyarországi reform/progresszív hitközségeket összefogni hivatott ernyőszervezetté alakul Magyar Reform Zsidó Hitközségek Szövetsége (MRZSHSZ) néven, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség kijelenti, hogy az egyoldalúan tett lépést nem látja célravezetőnek, ugyanakkor érdemben foglalkozik az előállt helyzettel, mint lehetőséggel. Megvizsgálja, hogy a létrejövő MRZSHSZ képes-e garantálni a taghitközségek autonómiáját, és közgyűlést hív össze annak eldöntésére, hogy a Szim Salom belépjen-e a MRZSHSZ-be.

A teljes cikkhez kattintson →