Hitközség

Ros Hásáná első napi tanulás Kelemen Katalin rabbival

‍‍2017.09.14. - 23 Elul 5777
Thumbnail image for Ros Hásáná első napi tanulás Kelemen Katalin rabbival

Töltsük együtt az 5778. év első ünnepi napját!
Szeretettel várunk mindenkit szeptember 21-én délelőtt 10.30-kor Kelemen Katalin rabbi Ros Hásáná első napi tanulására: AZ ÉN “ALEF”-EM ─ kézműves midrás az első héber betű szimbolikájáról Ros Hásáná, az Évkezdet kapcsán

A teljes cikkhez kattintson →

A Szim Salom a WUPJ hírlevelében

‍‍2014.12.09. - 17 Kislev 5775
Thumbnail image for A Szim Salom a WUPJ hírlevelében

A Progresszív Zsidó Világszövetség (WUPJ) legfrissebb hírlevelének közösségeket bemutató rovatában most a Szim Salom Hitközségről szóló összefoglalót olvashatunk (a vezetőségi tagunk, Jesse Weil által összeállított beszámoló alapján).

A teljes cikkhez kattintson →

Nagyünnepek a Szim Salomban 5775

‍‍2014.09.08. - 13 Elul 5774

Ünnepeljünk együtt 5775-ben is!
Szeptember 24-én 18 órakor Erev Ros HáSáná alkalmából ünnepi újévi istentiszteletet tartunk sófárfújással és Tóraolvasással, kidussal, mézzel-almával és hagyományos ételekből álló hidegtálas vacsorával a Benczúr Hotelben.
A részletekről és az egyéb nagyünnepi programokról a továbbiakban olvashatunk.

A teljes cikkhez kattintson →

„Mindig is vágytam rá, hogy hiteles rítusokon keresztül kötődjek a népemhez” – Kelemen Katalin rabbi a Kibic portálon

‍‍2014.05.14. - 14 Iyar 5774
Thumbnail image for „Mindig is vágytam rá, hogy hiteles rítusokon keresztül kötődjek a népemhez” – Kelemen Katalin rabbi a Kibic portálon

“Erősen vágytam arra, hogy tabumentes, spirituális zsidó közegben – másokkal együtt és a hozzám hasonló helyzetben levőket segítve – tudjam feldolgozni a Soá-traumát és felépíteni egy örömteli vallásos zsidó létet. Ilyen közösség nem létezett (…), meg kellett teremteni. Itt természetes módon éljük meg a zsidóság összes színét, nem gondolva azt, hogy jobbak vagy rosszabbak vagyunk, mint mások. Így sikerül fokozatosan kinőnünk az áldozat-szerepből.” – mondja Kelemen Katalin rabbi az interjúban, amelyet Czenkli Dorka készített a Kibic portál számára.

A teljes cikkhez kattintson →

Neokonz dallamok – februártól minden hónapban neológ-konzervatív stílusú szombatfogadás a Szim Salomban

‍‍2014.02.03. - 4 Adar I 5774

Örömmel jelentjük, hogy tovább bővül közösségünk liturgiai palettája.
Februártól havi rendszerességgel konzervatív szombatfogadást tartunk a Szim Salomban. Az istentisztelet Budai Miklós kántor vezeti.

A teljes cikkhez kattintson →

LMBTQ-barát sábát sáhárit istentisztelet július 6-án a Bálint Házban

‍‍2013.07.04. - 26 Tamuz 5773

A 2012-es Budapest Pride-on történelmi pillanatnak lehettünk tanúi: három befogadó zsidó hitközség deklaráltan kiállt az LMBTQ-közösség mellett egy hagyományos szombat reggeli sábát sáhárit szertartás keretében. Az esemény oly nagy érdeklődésre tartott számot, hogy idén megismétlik a szervezők.
Az LMBTQ-barát sábát sáhárit istentisztelet helyszíne: Bálint Közösségi Ház (VI. Révay utca 16.)
Időpontja: 2013. július 6-án, 11 órai kezdettel
A rendezvény nyilvános; zsidókat, LMBTQ-embereket és barátaikat egyaránt várjuk!

A teljes cikkhez kattintson →

SZJA 1% – a NAV döntése

‍‍2013.05.08. - 28 Iyar 5773

Az adóhatóság egyelőre nem ad technikai számot az Alkotmánybíróság által egyházi státuszba visszahelyezett szervezeteknek, így sajnos – a többi hasonló sorsra jutott egyházzal együtt – ebben az évben a Szim Salomnak már nincs lehetősége az egyházi egyszázalékos adófelajánlások gyűjtésére.
A Szim Salom támogatására a most esedékes bevallási időszakban kizárólag a civil 1% felajánlásával van mód, ezért nagyon fontos, hogy minél többen úgy töltsék ki a rendelkező nyilatkozatot, hogy civil kedvezményezettként a Szim Salom Egyesületet jelölik meg, s kérjék ugyanerre barátaikat és ismerőseiket is.

A teljes cikkhez kattintson →

A WUPJ határozata

‍‍2013.05.05. - 25 Iyar 5773

A világ egyik legnagyobb zsidó vallási szervezete, a Progresszív Zsidó Világszövetség (World Union for Progressive Judaism, WUPJ) határozatban foglalkozott a magyarországi antiszemitizmussal, illetve saját két taghitközségének, a Szim Salomnak és a Bét Orimnak egyházügyi törvény által diszkriminált helyzetével.

A teljes cikkhez kattintson →