Ifjúsági Csoport

Purim a Szim Salomban 5775-ben is

‍‍2015.03.03. - 12 Adar II 5775
Thumbnail image for Purim a Szim Salomban 5775-ben is

Az idén is közös mókás, játékos Purimra invitálunk mindenkit március 4-én, szerdán este 6-kor! Az ifjúsági csoport rendezésében sorra kerülő játékban alkalom nyílik a szellem, a kreativitás, a játékosság megcsillogtatására. És persze a Megilaolvasásra is. Közben adományt gyűjtünk a Heti Betevő nevű civil közösség számára.

A teljes cikkhez kattintson →

Neohaszid Dallamok: rendhagyó szombatfogadás az Ifjúsági Csoporttal

‍‍2012.12.11. - 27 Kislev 5773

Különleges Kábálát Sábát istentiszteletre invitáljuk tagjainkat és minden érdeklődőt: a chanuka utáni első sábáti istentiszteletet december 21-én 18 órától nem mások fogják levezényelni, mint hitközségünk Ifjúsági Csoportjának lelkes tagjai.
Az alternatív felálláshoz alternatív dallamok dukálnak, a zenés istentiszteletet – a Szim Salom Hitközség történetében először – a Zsidó Megújulási Mozgalom neohaszid dallamai fogják teljes egészében áthatni.
Az új melódiákra való tekintettel 17 órától nyitott, ének-tanulós foglalkozást szervezünk.

A teljes cikkhez kattintson →

Szabadság és felelősség – Langer Ármin dróséja

‍‍2012.04.22. - 1 Iyar 5772

(A dróse 2012. április 20-án hangzott el Joel Abraham rabbi konfirmációs osztályának (Egyesült Államok) a Szim Salomnál tett látogatása alkalmából, angol nyelven.)
“… itt vagyunk, büszkén és zsidókként. Ez csodával egyenértékű, meggyőződésem. Warren Goldstein, a Dél-Afrikai Köztársaság főrabbija szavaival élve: ‘a zsidók puszta léte maga egy csoda.’ (…) Ennek a csodának a folytatása a mi vállunkon nyugszik. Függetlenek vagyunk, nem egy diktatúra korlátai közé születtünk, jogunk van döntést hozni, meghatározhatjuk, hogy milyen nevelést biztosítunk majd gyermekeinknek. (…) Nekünk szabad akaratunk van, éljünk vele! (…) A múltkori hetiszakaszban a Szentély felszentelését írják le: de nekünk nincsen szükségünk fizikai létesítményre ahhoz, hogy érezzük az Örökkévaló jelenlétét. Elég, ha körültekintünk magunk körül, belenézünk a mellettünk ülő mosolyogó ember arcába.”

A teljes cikkhez kattintson →

Purim Party 5772: Lelkes Ádám beszámolója

‍‍2012.03.19. - 26 Adar II 5772

Már hat órakor is jó páran vagyunk, de kicsit később özönleni kezdenek a Szim Salom-tagok és vendégek. Itt van mindenki, aki számít! Vásti a susáni feministákat toborozza szervezetébe. Egy keresztény szerzetesről kiderül, hogy nem is ahhoz a szerzetesrendhez tartozik, amit hitt magáról. Még egy reneszánsz udvarhölgyet is üdvözölhetünk körünkben, sőt, egyszer csak maga Áron jelenik meg köztünk, a hébert feltűnő amerikai akcentussal beszélve. Az ifjúsági csoport Purimspiel-videoklipje (rendező: Langer Ármin, operatőr-vágó: Szelei Dóra, zenei rendező: Bojtor Bálint), amiben az ifjúsági csoport énekkel, zenével, bábokkal és több tagunk fergetes színészi alakításával tolmácsolja a nézőknek, hogy mi is az a Purim, a vártnál is jobban belopja magát a közönség szívébe.

A teljes cikkhez kattintson →

Purim Party a Szim Salomban március 7-én

‍‍2012.02.27. - 5 Adar II 5772

Az idei Purim Party a Szim Salomban március 7-én, szerdán 18 órakor veszi kezdetét.

A programból:

Az ifjúsági csoport meglepetés Purimspiel-videoklipje

Megilaolvasás a hagyomány és Szim Salom sajátosságok ötvözésével:

Eszter könyvét hallani fogjuk az eredeti dallamokkal lejnolva és magyarul (vagy más nyelveken) viccesen felolvasva is
Eszem-iszom:

Mi is készülünk, de kérjük, hogy aki teheti, hozzon Hámán-táskát, finom vegetáriánus harapnivalókat + alkoholos italokat!

A teljes cikkhez kattintson →

London progresszív zsidó arca: Katona Richárd beszámolója

‍‍2011.08.17. - 18 Av 5771

Többnapos kirándulásra menni a „világ fővárosa” címre érdemes Londonba úgy, hogy a szokványos turistalátványosságok mellett cél a helyi progresszív zsidósággal való ismerkedés is, nagyon izgalmas program. A Szim Salom ifjúsági tagjaként belevágni ebbe különösen érdekes és nagyon fontos vállalkozás, mely kétségtelenül hatalmas, pozitív hatást gyakorolt ránk és a közösséghez tartozáshoz való viszonyunkra. A 6 napos […]

A teljes cikkhez kattintson →

Londonban: Menczer Izabella beszámolója

‍‍2011.08.17. - 18 Av 5771

A tavalyi szarvasi tábor mellett ez a fantasztikus út volt életem legnagyobb élménye! Egyetlen hibája volt csupán: rettentően rövid volt! A beszámolómban időrendben végigmegyek az eseményeken, megpróbálva megeleveníteni azokat, hozzáfűzve érzéseimet. Mivel időrendbe próbálom szedni élményeimet, kezdem is a repülőúttal. Ez volt a legeslegelső alkalom, hogy repülőn ültem és nagyon vártam is ezt az eseményt. […]

A teljes cikkhez kattintson →

Az ifjúsági csoport Londonban: Fekete Danó beszámolója

‍‍2011.07.31. - 29 Tamuz 5771

2011. július Az utazás előtt sok és különböző véleményt hallottam Londonnal kapcsolatban,de biztos voltam, hogy érdekes helyre fogunk menni, már csak azért is, mert egy hatalmas megapoliszról van szó, ahol a legkülönbözőbb kultúrájú emberek élnek. Miután leszálltunk a Luton reptéren, ami egy órányira volt Londontól, az első különbség, ami szemembe ötlött, az volt, hogy az […]

A teljes cikkhez kattintson →