interjú

„Mindig is vágytam rá, hogy hiteles rítusokon keresztül kötődjek a népemhez” – Kelemen Katalin rabbi a Kibic portálon

‍‍2014.05.14. - 14 Iyar 5774
Thumbnail image for „Mindig is vágytam rá, hogy hiteles rítusokon keresztül kötődjek a népemhez” – Kelemen Katalin rabbi a Kibic portálon

“Erősen vágytam arra, hogy tabumentes, spirituális zsidó közegben – másokkal együtt és a hozzám hasonló helyzetben levőket segítve – tudjam feldolgozni a Soá-traumát és felépíteni egy örömteli vallásos zsidó létet. Ilyen közösség nem létezett (…), meg kellett teremteni. Itt természetes módon éljük meg a zsidóság összes színét, nem gondolva azt, hogy jobbak vagy rosszabbak vagyunk, mint mások. Így sikerül fokozatosan kinőnünk az áldozat-szerepből.” – mondja Kelemen Katalin rabbi az interjúban, amelyet Czenkli Dorka készített a Kibic portál számára.

A teljes cikkhez kattintson →

Interjú Kelemen Katalin rabbival a Szombatban

‍‍2013.02.20. - 10 Adar 5773

Megjelent a Szombat februári száma, s benne egy riport Kelemen Katalin rabbival (a 12. oldalon):
“Nők a zsidó közéletben – körkérdés
Számos női vezető és szervező vesz részt a zsidó közéletben, de a politikai döntéshozatalban, a nyilvánosság előtti közszereplések során szinte egyáltalán nem találkozunk velük. A zsidó közéletben aktív nőkhöz fordultunk kérdéseinkkel: mit gondolnak, mi ennek az oka? Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója, Kisvári Kinga pszichológia szakos egyetemi hallgató, Kelemen Katalin rabbi, Vadász Magda szinkrontolmács, fordító, az Élet Menete önkéntese, valamint Deák Andrea, a Mazsike ügyvezetője, a Mazsihisz sajtómunkatársa válaszolt kérdéseinkre.”, írja a Szombat magazin.

A teljes cikkhez kattintson →

Közös fény világít – páros interjú Kelemen Katalin rabbival és Varga Gyöngyi evangélikus lelkésszel a Vasárnapi Hírekben

‍‍2012.12.28. - 15 Tevet 5773

Rövid idővel Hanuka után és karácsony előtt a Vasárnapi Hírek című lap 51. heti száma “Közös fény világít” címmel páros interjút közölt Kelemen Katalin rabbival és Varga Gyöngyi evangélikus lelkésszel. A beszélgetésben Kelemen Katalin és Varga Gyöngyi életútjukról, közösségeikről, munkájukról, a hanukáról és a karácsonyról, családi- és közéletről szóltak egymásra figyelő egyetértésben. Az interjút Krausz Viktória készítette.

A teljes cikkhez kattintson →