Magyar Zsidó Kongresszus

Összeül a Magyar Zsidó Kongresszus (HVG Online)

‍‍2008.11.11. - 14 Heshwan 5769

(2008) A Mazsihisz kezdeményezésére november 16-án összeül a Magyar Zsidó Kongresszus, amelyen minden magyarországi zsidó szervezet részt vehet. A tanácskozáson éles viták várhatók: jó néhány szervezet szerint a Mazsihisz monopol helyzetén változtatni kell. Az elmúlt években a Mazsihisz képviseleti tevékenységét számos kritika érte. Több zsidó szervezet, köztük az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség), illetve a Szim Salom reformzsidó közösség nem vesz részt a találkozón, azzal az indokkal, hogy „nem tartják kielégítőnek a Kongresszus hatáskörét”. Más szervezetek, melyek a részvétel mellett döntöttek, a helyszínen kívánják a demokratikus képviselet formájára és tartalmára vonatkozó nézeteiket kifejteni.

A teljes cikkhez kattintson →

Kongresszusi kételyek (Szombat Online)

‍‍2008.11.10. - 12 Heshwan 5769

(2008) A Mazsihisz, mint előző számunkban hírt adtunk róla, 2008. november 16-ra hívta össze a Magyar Zsidó Kongresszust, melyen „részt vehet minden olyan önálló jogi személyiségű, vagy jogi személyiség nélküli csoport, amely magát magyar zsidóként határozza meg.”
Több vallási és civilszervezetet megkerestünk, hogyan vélekednek a kezdeményezésről. Többen az ünnepekre hivatkozva nem tudtak válaszolni, ám még többen nem akartak megnyilatkozni az ügyben. Válaszadóink elsősorban fenntartásaikat és kételyeiket fogalmazták meg.

A teljes cikkhez kattintson →