Mazsihisz

Társulási megállapodás a MAZSIHISZ-szel

‍‍2020.09.25. - 7 Tishre 5781
Thumbnail image for Társulási megállapodás a MAZSIHISZ-szel

2020. szeptember 24-én aláírásra került a Társulási megállapodás a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség között.

A teljes cikkhez kattintson →

ÁRVAI PÉTER A DUNA TV VENDÉGE VOLT

‍‍2020.08.30. - 11 Elul 5780
Thumbnail image for ÁRVAI PÉTER A DUNA TV VENDÉGE VOLT

Árvai Péter alelnökünk a Duna Tv “Az utódok reménysége” című műsorának vendége volt 2020. augusztus 30-án.

A teljes cikkhez kattintson →

A Szim Salom elnöke találkozón vett részt Angela Merkellel

‍‍2015.02.03. - 14 Shevat 5775
Thumbnail image for A Szim Salom elnöke találkozón vett részt Angela Merkellel

Guba Gergely elnökünk is jelen volt azon a megbeszélésen február 2-án, amelynek keretében a magyar zsidó irányzatok vezetői találkoztak Angela Merkel német kancellárral. A megbeszélés egyik leghangsúlyosabb témája a magyar egyházügyi törvény problémája volt.

A teljes cikkhez kattintson →

A Szim Salom támogatja a Mazsihisz-közgyűlés határozatát

‍‍2014.02.14. - 14 Adar I 5774

A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség vezetősége egyértelműen kiáll a MAZSIHISZ 2014. febr. 9-i, vasárnapi döntése mellett és azt támogatja.

A teljes cikkhez kattintson →

Nyilatkozat Szakály Sándor történész szégyenteljes megnyilatkozásával kapcsolatban

‍‍2014.02.03. - 4 Adar I 5774

Sok más zsidó szervezettel együtt a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség a Mazsihisz január 19-i nyilatkozatával egyetértve elítéli Szakály Sándor – a magyar hatóságok felelősségét csökkentő – az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálást, a magyar holokauszt első tömeggyilkosságát “idegenrendészeti” akciónak nevező nyilatkozatát, éskéri, hogy a Magyar Kormány utasítson vissza minden ilyen megnyilvánulást.

A teljes cikkhez kattintson →

A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség közleménye az egyházi regisztrációval és a zsidó örökjáradékkal kapcsolatban

‍‍2011.10.17. - 20 Tishre 5772

A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség a 2012. január 1-én életbelépő új egyházi törvény ellenére továbbra is hitközségnek, vagyis vallási szervezetnek és nem egyesületnek tekinti magát, és bízik benne, hogy a Parlament döntése alapján jövőre is egyházi státuszban tud majd működni.
Tekintettel arra, hogy a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség tagjainak felmenői is hozzájárultak a háború előtti zsidó infrastruktúra létrehozásához és fenntartásához, az akkori hitközségek ingatlanvagyonához, magától értetődőnek tartjuk, hogy a mi hitközségünk is részesedjék az örökjáradékból, amelyet ezen ingatlanok megváltásaként folyósít a MAZSIHISZ-nek a Magyar Állam.

A teljes cikkhez kattintson →

Miért alkalmatlan a Mazsihisz által összehívott Magyar Zsidó Kongresszus a magyar zsidóság demokratikus képviseletére?

‍‍2008.11.14. - 16 Heshwan 5769

Alulírott szervezetek és magánszemélyek megbeszélést tartottunk a MAZSIHISZ által november 16-ára meghirdetett „Magyar Zsidó Kongresszus” ügyében. Egyetértettünk abban, hogy a MAZSIHISZ-nek a kongresszuson való részvételre vonatkozó feltételei számunkra nem elfogadhatóak. A MAZSIHISZ érdekképviseleti monopóliumának megszüntetésére, más anomáliák fölszámolására, a valóságot jobban tükröző keretek kialakítására a kongresszus alkalmatlan.

A teljes cikkhez kattintson →

Összeül a Magyar Zsidó Kongresszus (HVG Online)

‍‍2008.11.11. - 14 Heshwan 5769

(2008) A Mazsihisz kezdeményezésére november 16-án összeül a Magyar Zsidó Kongresszus, amelyen minden magyarországi zsidó szervezet részt vehet. A tanácskozáson éles viták várhatók: jó néhány szervezet szerint a Mazsihisz monopol helyzetén változtatni kell. Az elmúlt években a Mazsihisz képviseleti tevékenységét számos kritika érte. Több zsidó szervezet, köztük az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség), illetve a Szim Salom reformzsidó közösség nem vesz részt a találkozón, azzal az indokkal, hogy „nem tartják kielégítőnek a Kongresszus hatáskörét”. Más szervezetek, melyek a részvétel mellett döntöttek, a helyszínen kívánják a demokratikus képviselet formájára és tartalmára vonatkozó nézeteiket kifejteni.

A teljes cikkhez kattintson →