női rabbi

Mindennapi imák V.: Seászáni b’cálmó kirconó is/b’cálmáh kirconáh isá

‍‍2016.04.01. - 22 Adar II 5776

Nincs egyetlen más passzus sem a zsidó liturgiában, ami 2000 éve ennyi vitát váltott volna ki, mint a hagyományosan férfiak által, később már nők által is mondott reggeli áldás – és amely mind a mai napig nincs lezárva, hanem nagyon sokféle változata létezik.
Erről beszél Kelemen Katalin, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség rabbija a hitközség tanházában a Mindennapi imák és áldások kurzus keretében tartott rövid előadásában, videosorozatunk újabb részében.

A teljes cikkhez kattintson →

Zsidó, nő és rabbi – A Délmagyarország írása Kelemen Katalinról

‍‍2013.06.24. - 17 Tamuz 5773

“Kelemen Katalin egy progresszív irányzatot képviselve tölti be hívei számára az anyaszerepet, és ösztönzi őket egy bátor zsidó élet megélésére. Rabbinőként elfogadtatásáért azonban hasonló harcokat vív, mint a világ első női zsidó vallási vezetője, Regina Jonas, akinek életéről idén film is készült. Groó Diána rendező szerint nem tabu, de kényes kérdés a női rabbinátusról beszélni.” Így vezeti be a Délmagyarország című lap magazinmellékletében Kiss Tímea a cikket, amelyben egymás mellett áll Kelemen Katalin rabbi és Regina Jonas, a világ első női rabbija, akiről Groó Diána készített filmet.

A teljes cikkhez kattintson →