nők helyzete

Mindennapi imák V.: Seászáni b’cálmó kirconó is/b’cálmáh kirconáh isá

‍‍2016.04.01. - 22 Adar II 5776

Nincs egyetlen más passzus sem a zsidó liturgiában, ami 2000 éve ennyi vitát váltott volna ki, mint a hagyományosan férfiak által, később már nők által is mondott reggeli áldás – és amely mind a mai napig nincs lezárva, hanem nagyon sokféle változata létezik.
Erről beszél Kelemen Katalin, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség rabbija a hitközség tanházában a Mindennapi imák és áldások kurzus keretében tartott rövid előadásában, videosorozatunk újabb részében.

A teljes cikkhez kattintson →

„Mindig is vágytam rá, hogy hiteles rítusokon keresztül kötődjek a népemhez” – Kelemen Katalin rabbi a Kibic portálon

‍‍2014.05.14. - 14 Iyar 5774
Thumbnail image for „Mindig is vágytam rá, hogy hiteles rítusokon keresztül kötődjek a népemhez” – Kelemen Katalin rabbi a Kibic portálon

“Erősen vágytam arra, hogy tabumentes, spirituális zsidó közegben – másokkal együtt és a hozzám hasonló helyzetben levőket segítve – tudjam feldolgozni a Soá-traumát és felépíteni egy örömteli vallásos zsidó létet. Ilyen közösség nem létezett (…), meg kellett teremteni. Itt természetes módon éljük meg a zsidóság összes színét, nem gondolva azt, hogy jobbak vagy rosszabbak vagyunk, mint mások. Így sikerül fokozatosan kinőnünk az áldozat-szerepből.” – mondja Kelemen Katalin rabbi az interjúban, amelyet Czenkli Dorka készített a Kibic portál számára.

A teljes cikkhez kattintson →

Zsidó, nő és rabbi – A Délmagyarország írása Kelemen Katalinról

‍‍2013.06.24. - 17 Tamuz 5773

“Kelemen Katalin egy progresszív irányzatot képviselve tölti be hívei számára az anyaszerepet, és ösztönzi őket egy bátor zsidó élet megélésére. Rabbinőként elfogadtatásáért azonban hasonló harcokat vív, mint a világ első női zsidó vallási vezetője, Regina Jonas, akinek életéről idén film is készült. Groó Diána rendező szerint nem tabu, de kényes kérdés a női rabbinátusról beszélni.” Így vezeti be a Délmagyarország című lap magazinmellékletében Kiss Tímea a cikket, amelyben egymás mellett áll Kelemen Katalin rabbi és Regina Jonas, a világ első női rabbija, akiről Groó Diána készített filmet.

A teljes cikkhez kattintson →

Zsidószkóp – Különleges vetítés: Regina

‍‍2013.04.26. - 16 Iyar 5773
Thumbnail image for Zsidószkóp – Különleges vetítés: Regina

2013. május 4-én, szombaton 20 órakor exkluzív filmvetítésre kerül sor a Szim Salomban.
Vendégünk lesz Groó Diana filmrendező, aki elhozza nekünk legújabb filmjét, melynek címe:

REGINA
A 2012-ben elkészült film a világ első női rabbijáról, Regina Jonasról szól, akit 1935-ben avattak rabbivá.
A vetítés után beszélgethetünk is a rendezővel.
Mindenkit szeretettel várunk!

A teljes cikkhez kattintson →

Interjú Kelemen Katalin rabbival a Szombatban

‍‍2013.02.20. - 10 Adar II 5773

Megjelent a Szombat februári száma, s benne egy riport Kelemen Katalin rabbival (a 12. oldalon):
“Nők a zsidó közéletben – körkérdés
Számos női vezető és szervező vesz részt a zsidó közéletben, de a politikai döntéshozatalban, a nyilvánosság előtti közszereplések során szinte egyáltalán nem találkozunk velük. A zsidó közéletben aktív nőkhöz fordultunk kérdéseinkkel: mit gondolnak, mi ennek az oka? Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója, Kisvári Kinga pszichológia szakos egyetemi hallgató, Kelemen Katalin rabbi, Vadász Magda szinkrontolmács, fordító, az Élet Menete önkéntese, valamint Deák Andrea, a Mazsike ügyvezetője, a Mazsihisz sajtómunkatársa válaszolt kérdéseinkre.”, írja a Szombat magazin.

A teljes cikkhez kattintson →

Erőnk és énekünk az Örökkévaló – Langer Ármin cikke a Szombatban

‍‍2013.02.16. - 7 Adar II 5773

„Ozi v’zimrát Jáh, vájhili lisuá” – Erőm és énekem az Örökkévaló, ő lesz nekem segítségül (S’mot 15:2). A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség vezetőségi tagja, Langer Ármin e sor kapcsán, amely a Tórában a Sirát háJám, a tenger éneke részeként hangzik el, az izraeli kormány belpolitikájára fókuszáló cikket írt a Women of the Wall szervezet aktivistáinak letartóztatásáról. A cikk a Szombat Magazin online február 16-i számában olvasható.

A teljes cikkhez kattintson →

A Szim Salom a Nők Lázadása demonstráción

‍‍2012.09.18. - 3 Tishre 5773

A Szim Salom is csatlakozott a Nők Lázadása demonstrációhoz, melyre 2012. szeptember 16-án került sor. A demonstráción, amely szervezők és önkéntesek hatékony munkájával valósult meg, olyan emberek és szervezetek vettek részt, akik és amelyek fontosnak tartják a nők elleni erőszak ügyét, és elvárják minden magyar politikustól, hogy az európai normáknak megfelelően a nőket egyenrangú állampolgárnak tekintse. A megmozduláson a Szim Salom nevében Langer Ármin mondott beszédet, amely a továbbiakban olvasható.

A teljes cikkhez kattintson →