örökjáradék

Állásfoglalásunk a strasbourgi bíróság ítélete után

‍‍2016.07.05. - 29 Sivan 5776
Thumbnail image for Állásfoglalásunk a strasbourgi bíróság ítélete után

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága 2016. június 28-án ítéletet hozott a magyarországi kisegyházak ügyében.

A bíróság döntése már korábban kimondta, hogy a magyar állam sérelmet okozott a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközségnek azzal, hogy megszüntette annak egyházi státuszát. A helyzet máig sem oldódott meg, és a strasbourgi bíróság mostani ítélete sem hozott megoldást a Szim Salomnak.
Guba Gergely, a Szim Salom elnöke elmondja, hogy az örökjáradéki megosztásból kimaradt két reform hitközség jogtalanul esett el a nekik jogosan járó örökjáradéki résztől.

A teljes cikkhez kattintson →

Válasz Radnóti Zoltán rabbi nyílt levelére

‍‍2013.04.19. - 9 Iyar 5773

Az alábbiakban a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség válasza olvasható, mellyel arra a nyílt levélre szeretnénk reagálni, amit Radnóti Zoltán rabbi a blogján tett közzé “Vannak célok, amikor össze kellene fogni” alcímmel.

Kedves Zoli rabbi, Tisztelt Hitközségi vezetők!
A Szim Salom Hitközség vezetői aggódva követik figyelemmel az iskolai hittanoktatás elvi és gyakorlati kérdéseit, és a zsidó szervezetek (Mazsihisz, EMIH) vonatkozó lépéseit. A zsidó vallás egységessége helyett a sokszínűségére helyezzük a hangsúlyt, azonban egyetértünk abban, hogy teljesen abszurd külön “zsidó” és “izraelita” kategóriákat képezni.
A zsidó gyermekek vallási oktatása kiemelt feladat mindannyiunk számára, azonban a Szim Salom jelenlegi anyagi helyzete nem teszi lehetővé széles körben végzendő képzések beindítását. Hogyan is kerültünk ilyen helyzetbe?

A teljes cikkhez kattintson →

A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség közleménye az egyházi regisztrációval és a zsidó örökjáradékkal kapcsolatban

‍‍2011.10.17. - 20 Tishre 5772

A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség a 2012. január 1-én életbelépő új egyházi törvény ellenére továbbra is hitközségnek, vagyis vallási szervezetnek és nem egyesületnek tekinti magát, és bízik benne, hogy a Parlament döntése alapján jövőre is egyházi státuszban tud majd működni.
Tekintettel arra, hogy a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség tagjainak felmenői is hozzájárultak a háború előtti zsidó infrastruktúra létrehozásához és fenntartásához, az akkori hitközségek ingatlanvagyonához, magától értetődőnek tartjuk, hogy a mi hitközségünk is részesedjék az örökjáradékból, amelyet ezen ingatlanok megváltásaként folyósít a MAZSIHISZ-nek a Magyar Állam.

A teljes cikkhez kattintson →