Közélet

A Szim Salom elnöke találkozón vett részt Angela Merkellel

‍‍2015.02.03. - 14 Shevat 5775
Thumbnail image for A Szim Salom elnöke találkozón vett részt Angela Merkellel

Guba Gergely elnökünk is jelen volt azon a megbeszélésen február 2-án, amelynek keretében a magyar zsidó irányzatok vezetői találkoztak Angela Merkel német kancellárral. A megbeszélés egyik leghangsúlyosabb témája a magyar egyházügyi törvény problémája volt.

A teljes cikkhez kattintson →

Vallás és szociális aktivizmus – Hanukai beszélgetés Kelemen Katalin részvételével a Kolorban

‍‍2014.12.01. - 10 Kislev 5775

Vallás és szociális aktivizmus címmel kerekasztal-beszélgetésre kerül sor Hanuka első estéjén, december 16-án, kedden 19 órakor a Kolor Bárban (VII. Király utca 13.). A résztvevők Kelemen Katalin rabbi, Bolba Márta evangélikus lelkész, Domokos Tibor evangélikus lelkész és Urbán József piarista szerzetes. Moderál: Misetics Bálint szociálpolitikus.

A teljes cikkhez kattintson →

„Mindig is vágytam rá, hogy hiteles rítusokon keresztül kötődjek a népemhez” – Kelemen Katalin rabbi a Kibic portálon

‍‍2014.05.14. - 14 Iyar 5774
Thumbnail image for „Mindig is vágytam rá, hogy hiteles rítusokon keresztül kötődjek a népemhez” – Kelemen Katalin rabbi a Kibic portálon

“Erősen vágytam arra, hogy tabumentes, spirituális zsidó közegben – másokkal együtt és a hozzám hasonló helyzetben levőket segítve – tudjam feldolgozni a Soá-traumát és felépíteni egy örömteli vallásos zsidó létet. Ilyen közösség nem létezett (…), meg kellett teremteni. Itt természetes módon éljük meg a zsidóság összes színét, nem gondolva azt, hogy jobbak vagy rosszabbak vagyunk, mint mások. Így sikerül fokozatosan kinőnünk az áldozat-szerepből.” – mondja Kelemen Katalin rabbi az interjúban, amelyet Czenkli Dorka készített a Kibic portál számára.

A teljes cikkhez kattintson →

A Szim Salom támogatja a Mazsihisz-közgyűlés határozatát

‍‍2014.02.14. - 14 Adar I 5774

A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség vezetősége egyértelműen kiáll a MAZSIHISZ 2014. febr. 9-i, vasárnapi döntése mellett és azt támogatja.

A teljes cikkhez kattintson →

Nyilatkozat Szakály Sándor történész szégyenteljes megnyilatkozásával kapcsolatban

‍‍2014.02.03. - 4 Adar I 5774

Sok más zsidó szervezettel együtt a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség a Mazsihisz január 19-i nyilatkozatával egyetértve elítéli Szakály Sándor – a magyar hatóságok felelősségét csökkentő – az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálást, a magyar holokauszt első tömeggyilkosságát “idegenrendészeti” akciónak nevező nyilatkozatát, éskéri, hogy a Magyar Kormány utasítson vissza minden ilyen megnyilvánulást.

A teljes cikkhez kattintson →

A WUPJ határozata

‍‍2013.05.05. - 25 Iyar 5773

A világ egyik legnagyobb zsidó vallási szervezete, a Progresszív Zsidó Világszövetség (World Union for Progressive Judaism, WUPJ) határozatban foglalkozott a magyarországi antiszemitizmussal, illetve saját két taghitközségének, a Szim Salomnak és a Bét Orimnak egyházügyi törvény által diszkriminált helyzetével.

A teljes cikkhez kattintson →

Interjú Kelemen Katalin rabbival a Szombatban

‍‍2013.02.20. - 10 Adar II 5773

Megjelent a Szombat februári száma, s benne egy riport Kelemen Katalin rabbival (a 12. oldalon):
“Nők a zsidó közéletben – körkérdés
Számos női vezető és szervező vesz részt a zsidó közéletben, de a politikai döntéshozatalban, a nyilvánosság előtti közszereplések során szinte egyáltalán nem találkozunk velük. A zsidó közéletben aktív nőkhöz fordultunk kérdéseinkkel: mit gondolnak, mi ennek az oka? Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója, Kisvári Kinga pszichológia szakos egyetemi hallgató, Kelemen Katalin rabbi, Vadász Magda szinkrontolmács, fordító, az Élet Menete önkéntese, valamint Deák Andrea, a Mazsike ügyvezetője, a Mazsihisz sajtómunkatársa válaszolt kérdéseinkre.”, írja a Szombat magazin.

A teljes cikkhez kattintson →

Erőnk és énekünk az Örökkévaló – Langer Ármin cikke a Szombatban

‍‍2013.02.16. - 7 Adar II 5773

„Ozi v’zimrát Jáh, vájhili lisuá” – Erőm és énekem az Örökkévaló, ő lesz nekem segítségül (S’mot 15:2). A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség vezetőségi tagja, Langer Ármin e sor kapcsán, amely a Tórában a Sirát háJám, a tenger éneke részeként hangzik el, az izraeli kormány belpolitikájára fókuszáló cikket írt a Women of the Wall szervezet aktivistáinak letartóztatásáról. A cikk a Szombat Magazin online február 16-i számában olvasható.

A teljes cikkhez kattintson →