Sajtóból

A “Tudózsidó” a zsidó irányzatok egyházi bejegyzéséről

‍‍2011.07.29. - 27 Tamuz 5771

A Mazsihisz által képviselt neológia a reform irányzatból nőtt ki, tulajdonképpeni létrejöttét az 1868-as zsidó hitfelekezeti kongresszustól számítjuk, míg a Szim Salom és Bét Orim szellemi elődjének tekinthető Chorin Áron aradi rabbit már 1805-ben felelősségre vonták a liturgiában és a nevelésben bevezetett radikális reformjai miatt, az 1848-ban megalakult pesti Reform-egyletet pedig a Szemere-kormány “a régi vallásos és polgári intézményű izraelitáktól különvál(t)” hitközségként ismerte el.

A teljes cikkhez kattintson →

Rólunk (is) írták: sajtószemle 2011.07.

‍‍2011.07.19. - 18 Tamuz 5771
Thumbnail image for Rólunk (is) írták: sajtószemle 2011.07.

Az egyházügyi törvénytervezet és záróvitája, majd az utolsó pillanatban módosított törvény elfogadása kapcsán az alábbi cikkek említik a Szim Salomot is. A cikkek egy része még arról szól, hogy a Szim Salom is a többi hitközséggel, zsidó irányzattal együtt elismert egyházi státuszt kaphat, míg a többi cikk már a parlamenti vita és szavazás körül kialakult botrányos antiszemita közjátékot ismerteti.

A teljes cikkhez kattintson →

Összeül a Magyar Zsidó Kongresszus (HVG Online)

‍‍2008.11.11. - 14 Heshwan 5769

(2008) A Mazsihisz kezdeményezésére november 16-án összeül a Magyar Zsidó Kongresszus, amelyen minden magyarországi zsidó szervezet részt vehet. A tanácskozáson éles viták várhatók: jó néhány szervezet szerint a Mazsihisz monopol helyzetén változtatni kell. Az elmúlt években a Mazsihisz képviseleti tevékenységét számos kritika érte. Több zsidó szervezet, köztük az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség), illetve a Szim Salom reformzsidó közösség nem vesz részt a találkozón, azzal az indokkal, hogy „nem tartják kielégítőnek a Kongresszus hatáskörét”. Más szervezetek, melyek a részvétel mellett döntöttek, a helyszínen kívánják a demokratikus képviselet formájára és tartalmára vonatkozó nézeteiket kifejteni.

A teljes cikkhez kattintson →