Szombat magazin online

Erőnk és énekünk az Örökkévaló – Langer Ármin cikke a Szombatban

‍‍2013.02.16. - 7 Adar II 5773

„Ozi v’zimrát Jáh, vájhili lisuá” – Erőm és énekem az Örökkévaló, ő lesz nekem segítségül (S’mot 15:2). A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség vezetőségi tagja, Langer Ármin e sor kapcsán, amely a Tórában a Sirát háJám, a tenger éneke részeként hangzik el, az izraeli kormány belpolitikájára fókuszáló cikket írt a Women of the Wall szervezet aktivistáinak letartóztatásáról. A cikk a Szombat Magazin online február 16-i számában olvasható.

A teljes cikkhez kattintson →

Keleten a helyzet változó! – Langer Ármin cikke a Szombatban

‍‍2012.06.10. - 21 Sivan 5772

A reform és a konzervatív zsidóság győzelméről
Adva vagyon egy állam, Izrael a neve: önmeghatározása szerint demokratikus és szekuláris, mégis egészen máig arra kellett várnunk, hogy népe vallásának a középkornál frissebben keletkezett irányzatait is elfogadja. Igen, kezd megérni a gránátalma – több mint fél évszázad után Erecben elindult az eddigi vallási intolerancia feloldása, B”H, kezdetét vette a reform és konzervatív mozgalmak rabbijainak elismerése.

A teljes cikkhez kattintson →

Stephen Fuchs rabbi, a Progresszív Zsidó Világszövetség (WUPJ) elnöke Magyarországon

‍‍2011.11.02. - 5 Heshwan 5772

Hivatalos látogatásra november első hetében Magyarországra érkezett Stephen Fuchs rabbi, a reformzsidó közösség nemzetközi vezetője, a világ legnagyobb zsidó szervezetének, a Progresszív Zsidó Világszövetségnek (WUPJ) elnöke. Fuchs rabbi politikai és egyházi vezetőkkel is tárgyal az új egyházi törvény kapcsán, a progresszív zsidó hitközségeket megkülönböztető szabályozás megszüntetése érdekében.
2011. november 4-én, pénteken 18 órakor a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség és a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség közösen tartandó Kábálát Sábát istentiszteletén a Ráday utcai zsinagógában Fuchs rabbi beszédet mond mindkét közösség tagjainak.

A teljes cikkhez kattintson →

Nagyünnepek a gránátalma körül: Radvánszki Gábor cikke a Szombatban

‍‍2011.10.03. - 5 Tishre 5772
Thumbnail image for Nagyünnepek a gránátalma körül: Radvánszki Gábor cikke a Szombatban

Radvánszki Gábor, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség volt elnöke és jelenlegi képviselője a Szombat c. folyóirat felkérésére írt cikkében a gránátalma szimbólumán keresztül közelíti meg a Nagyünnepek jelentőségét. Személyes élményei és gondolatai egyaránt szólnak a judaizmus szellemi és spirituális értékeiről, a család fontosságáról, a különböző kultúrák közösségéről és a közéletről.

A teljes cikkhez kattintson →

Kongresszusi kételyek (Szombat Online)

‍‍2008.11.10. - 12 Heshwan 5769

(2008) A Mazsihisz, mint előző számunkban hírt adtunk róla, 2008. november 16-ra hívta össze a Magyar Zsidó Kongresszust, melyen „részt vehet minden olyan önálló jogi személyiségű, vagy jogi személyiség nélküli csoport, amely magát magyar zsidóként határozza meg.”
Több vallási és civilszervezetet megkerestünk, hogyan vélekednek a kezdeményezésről. Többen az ünnepekre hivatkozva nem tudtak válaszolni, ám még többen nem akartak megnyilatkozni az ügyben. Válaszadóink elsősorban fenntartásaikat és kételyeiket fogalmazták meg.

A teljes cikkhez kattintson →