világvallások

Öt vallás együtt a rászorulókért

‍‍2016.10.17. - 15 Tishre 5777
Thumbnail image for Öt vallás együtt a rászorulókért

Hét másik vallási közösséggel együtt a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség is közreműködött – immár harmadik alkalommal – az Élelmezés Világnapja alkalmából tartott nagyszabású ételosztáson, amelyet a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének Ételt az Életért Alapítványa szervezett október 16-án.

A teljes cikkhez kattintson →

Három közösség közös szolidaritási sáháritja a menekültekért

‍‍2016.10.06. - 4 Tishre 5777

“Szeressétek a jövevényt, mert ti is jövevények voltatok Egyiptom földjén”. 2016. október. 1-én a Dor Hadas Budapest, a Szim Salom Hitközség és a Bét Orim Közösség, a három progresszív irányultságú zsidó hitközség közös sáhárit istentiszteletet tartott a menekültekért. A zsidóság alapeszméi közé tartozik az idegenek, a menekültek befogadásának gondolata.

A teljes cikkhez kattintson →

Vallásközi havdala január 31-én

‍‍2015.01.29. - 9 Shevat 5775
Thumbnail image for Vallásközi havdala január 31-én

Vallásközi szombatbúcsúztatásra, havdalára hívunk mindenkit január 31-én, szombaton este 6 órakor a Ráday utcai zsinagógába. Itt találkozhatunk a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége, a Kínai Csanbuddhista Egyház, a Buddhista Misszió és a Magyar Muszlimok Egyháza tagjaival, megismertethetjük őket a szombatbúcsúztatás szertartásával.
Ezt követően a különböző vallásokban különféleképpen megjelenő, a természet megújulásához kötődő vallási ünnepekről, rítusokról hallhatunk a jelenlévő egyházak egy-egy képviselőjétől. Kelemen Katalin rabbi a közelgő Tu B’svátról fog beszélni. Az est további részében vegetáriánus piknik vacsorára és kötetlen beszélgetésre kerül sor.

A teljes cikkhez kattintson →

Közös muszlim-zsidó-keresztény nyilatkozat a vallási intolerancia ellen

‍‍2012.03.30. - 7 Nisan 5772

A Szim Salom vezetői is támogatják az alábbi magyarországi kezdeményezést, amely a toulousi tragédia kapcsán létrejött vallásközi összefogásra szólít fel. A Szim Salom a Világvallások Együttműködési Fórumának keretein belül már korábban is tett erőfeszítéseket a zsidó-muszlim párbeszédre, így a Magyarországi Muszlimok Egyházával is kapcsolatban áll. A Szim Salom a toulousi tragédiában közvetve érintett – a közösség tagja, Radvánszki Péter rabbinövendék a toulousi reform zsidó hitközség gyakornok rabbijaként a városban élte át a támadást, majd részt vett a felbolydult zsidó közösség lelki támogatásában, és a helyi vallásközi támogató csoportok munkájában.

A teljes cikkhez kattintson →

Isten “önmegvalósítása” – Kelemen Katalin rabbi dróséja, Ros HáSáná 5772

‍‍2011.10.12. - 14 Tishre 5772

Kelemen Katalin rabbi 5772. évi Ros HáSáná-i dróséjában arról beszél, hogyan próbál az Örökkévaló rajtunk keresztül megvalósulni.
“Ha ezt az absztrakt teológiai gondolatot: ‘Isten megvalósulása rajtunk keresztül’ le akarjuk fordítani a saját nyelvünkre, akkor arra gondolhatunk, hogy isteninek érzett tulajdonságok, értékek bennünk, köztünk kifejeződnek, megjelennek.”

A teljes cikkhez kattintson →

Szukoti adománygyűjtés rászoruló családoknak – A Szim Salom és a Krisna-tudatú Hívők Közössége közös kezdeményezése

‍‍2011.10.12. - 14 Tishre 5772

A zsidó sátoros ünnep (Szukot) alkalmából egyhetes, a Szent István parkban rendezendő programsorozatunkkal párhuzamosan közös adománygyűjtésre hívjuk fel a környék lakóit, hogy a rászorulókat tartós élelmiszeradománnyal támogassák.

A teljes cikkhez kattintson →

“És örülj ünnepeden” – Szukot a Szim Salommal a Szent István parkban

‍‍2011.10.05. - 7 Tishre 5772

Az új, 5772. esztendőbe átérve közösségünk, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség idén különleges ünnepre hívja tagjait, barátait és minden érdeklődőt október 13-tól 18-ig a Szent István parkba. Ott állítjuk fel szukánkat, ott mondjuk el az ünnep minden napján az áldásokat, lengetjük a lulávot, ott étkezünk, tanulunk és fogadjuk vendégeinket. Mindenkit szeretettel várunk!

A teljes cikkhez kattintson →

„Ég, Föld, Ember” vallásközi konferencia Sopronbánfalván

‍‍2011.08.19. - 19 Av 5771

A Szim Salom és így a progresszív zsidóság is képviselteti magát buddhista, muszlim, hindu és katolikus előadók mellett a 2011. augusztus 27-i rendezvényen, a nemrégiben felújított Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor szellemi központban. A meghívott egyházak közül többen (a Szim Salommal együtt) tagjai a Világvallások Együttműködési Fórumának. Az előadásokon túl izgalmas művészeti és gasztronómiai programok is lesznek. Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!

A teljes cikkhez kattintson →