WUPJ

A Szim Salom a WUPJ hírlevelében

‍‍2014.12.09. - 17 Kislev 5775
Thumbnail image for A Szim Salom a WUPJ hírlevelében

A Progresszív Zsidó Világszövetség (WUPJ) legfrissebb hírlevelének közösségeket bemutató rovatában most a Szim Salom Hitközségről szóló összefoglalót olvashatunk (a vezetőségi tagunk, Jesse Weil által összeállított beszámoló alapján).

A teljes cikkhez kattintson →

“Egy rítus, ami gyógyít” – Kelemen Katalin rabbi dróséja a “Tóra a világ körül” progresszív zsidó online publikációs sorozatban

‍‍2013.07.25. - 19 Av 5773

A “Tóra a világ körül” angol nyelvű progresszív zsidó online publikációs sorozatban ezen a héten Kelemen Katalin rabbi dróséja jelent meg az Ékev hetiszakaszról (5Mózes 7:12–11:25) “Egy rítus, ami gyógyít – ‘És midőn eszel és jóllaksz, áldd az Örökkévalót, a te Istenedet'” címmel. A dróse a cikkben olvasható angol nyelven.

A teljes cikkhez kattintson →

A WUPJ határozata

‍‍2013.05.05. - 25 Iyar 5773

A világ egyik legnagyobb zsidó vallási szervezete, a Progresszív Zsidó Világszövetség (World Union for Progressive Judaism, WUPJ) határozatban foglalkozott a magyarországi antiszemitizmussal, illetve saját két taghitközségének, a Szim Salomnak és a Bét Orimnak egyházügyi törvény által diszkriminált helyzetével.

A teljes cikkhez kattintson →

Magyarországon járt a JFNA Rabbitanácsának küldöttsége

‍‍2012.02.28. - 6 Adar II 5772

A delegáció a látogatás alkalmával nyilatkozatot adott ki, melyet átnyújtottak Magyarország külügyminiszterének, Martonyi Jánosnak is.
A nyilatkozatban a Rabbitanács reményét fejezi ki, hogy a WUPJ-hoz tartozó Magyar Reform Zsidó Hitközségek Szövetsége egyházként törvényes elismertséget nyer Magyarországon.

A teljes cikkhez kattintson →

Stephen Fuchs rabbi, a Progresszív Zsidó Világszövetség (WUPJ) elnöke Magyarországon

‍‍2011.11.02. - 5 Heshwan 5772

Hivatalos látogatásra november első hetében Magyarországra érkezett Stephen Fuchs rabbi, a reformzsidó közösség nemzetközi vezetője, a világ legnagyobb zsidó szervezetének, a Progresszív Zsidó Világszövetségnek (WUPJ) elnöke. Fuchs rabbi politikai és egyházi vezetőkkel is tárgyal az új egyházi törvény kapcsán, a progresszív zsidó hitközségeket megkülönböztető szabályozás megszüntetése érdekében.
2011. november 4-én, pénteken 18 órakor a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség és a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség közösen tartandó Kábálát Sábát istentiszteletén a Ráday utcai zsinagógában Fuchs rabbi beszédet mond mindkét közösség tagjainak.

A teljes cikkhez kattintson →

A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség közleménye az egyházi regisztrációval és a zsidó örökjáradékkal kapcsolatban

‍‍2011.10.17. - 20 Tishre 5772

A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség a 2012. január 1-én életbelépő új egyházi törvény ellenére továbbra is hitközségnek, vagyis vallási szervezetnek és nem egyesületnek tekinti magát, és bízik benne, hogy a Parlament döntése alapján jövőre is egyházi státuszban tud majd működni.
Tekintettel arra, hogy a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség tagjainak felmenői is hozzájárultak a háború előtti zsidó infrastruktúra létrehozásához és fenntartásához, az akkori hitközségek ingatlanvagyonához, magától értetődőnek tartjuk, hogy a mi hitközségünk is részesedjék az örökjáradékból, amelyet ezen ingatlanok megváltásaként folyósít a MAZSIHISZ-nek a Magyar Állam.

A teljes cikkhez kattintson →

Nemzetközi kezdeményezés a magyarországi progresszív zsidó közösségek egyházi bejegyzéséért

‍‍2011.08.31. - 2 Elul 5771

Nemzetközi anyaszervezetünk, a WUPJ honlapján megjelent angol nyelvű cikkben a két magyarországi progresszív hitközséget (Szim Salom és Bét Orim) érintő törvényi változásokat foglalták össze. Az egyházügyi törvény kapcsán kiemelik, hogy a váratlan “last-minute” változtatásokkal amellett, hogy a zsidó kategóriában kizárólag a neológ, az ortodox és a Chábád szervezet által átvett status-quo hitközségek lettek elismerve, több fontos világvallás (muszlim, buddhista, metodista) egyáltalán nem szerepel az előzetesen regisztrált 14 egyházi szervezet között.

A teljes cikkhez kattintson →

Hírválogatás a progresszív zsidóság világából (2011. nyár)

‍‍2011.07.09. - 8 Tamuz 5771

A 2011. (avagy 5771.) év nyara igen mozgalmas a progresszív zsidóság számára: a világszervezet új elnökét, Stephen Fuchs rabbit beiktatták; a fehérorosz közösségeknek új központja nyílt meg Minszkben; az európai progresszív rabbikar Varsóban gyűlésezett; a müncheni közösség pedig bemutatta Daniel Libeskind tervezte zsinagóga építészeti terveit. A lengyel progresszív hitközségek szövetségének vezetőjével pedig Obama amerikai elnök személyesen találkozott varsói látogatása során.

A teljes cikkhez kattintson →