Zsidó képviselet

A Szim Salom elnöke találkozón vett részt Angela Merkellel

‍‍2015.02.03. - 14 Shevat 5775
Thumbnail image for A Szim Salom elnöke találkozón vett részt Angela Merkellel

Guba Gergely elnökünk is jelen volt azon a megbeszélésen február 2-án, amelynek keretében a magyar zsidó irányzatok vezetői találkoztak Angela Merkel német kancellárral. A megbeszélés egyik leghangsúlyosabb témája a magyar egyházügyi törvény problémája volt.

A teljes cikkhez kattintson →

A WUPJ határozata

‍‍2013.05.05. - 25 Iyar 5773

A világ egyik legnagyobb zsidó vallási szervezete, a Progresszív Zsidó Világszövetség (World Union for Progressive Judaism, WUPJ) határozatban foglalkozott a magyarországi antiszemitizmussal, illetve saját két taghitközségének, a Szim Salomnak és a Bét Orimnak egyházügyi törvény által diszkriminált helyzetével.

A teljes cikkhez kattintson →

Magyarországon járt a JFNA Rabbitanácsának küldöttsége

‍‍2012.02.28. - 6 Adar II 5772

A delegáció a látogatás alkalmával nyilatkozatot adott ki, melyet átnyújtottak Magyarország külügyminiszterének, Martonyi Jánosnak is.
A nyilatkozatban a Rabbitanács reményét fejezi ki, hogy a WUPJ-hoz tartozó Magyar Reform Zsidó Hitközségek Szövetsége egyházként törvényes elismertséget nyer Magyarországon.

A teljes cikkhez kattintson →

A Szim Salom Hitközség nyilatkozata a Magyar Reform Zsidó Hitközségek Szövetségének megalakulásáról

‍‍2011.11.15. - 19 Heshwan 5772

Arra a hírre reagálva, hogy a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség a magyarországi reform/progresszív hitközségeket összefogni hivatott ernyőszervezetté alakul Magyar Reform Zsidó Hitközségek Szövetsége (MRZSHSZ) néven, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség kijelenti, hogy az egyoldalúan tett lépést nem látja célravezetőnek, ugyanakkor érdemben foglalkozik az előállt helyzettel, mint lehetőséggel. Megvizsgálja, hogy a létrejövő MRZSHSZ képes-e garantálni a taghitközségek autonómiáját, és közgyűlést hív össze annak eldöntésére, hogy a Szim Salom belépjen-e a MRZSHSZ-be.

A teljes cikkhez kattintson →

A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség közleménye az egyházi regisztrációval és a zsidó örökjáradékkal kapcsolatban

‍‍2011.10.17. - 20 Tishre 5772

A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség a 2012. január 1-én életbelépő új egyházi törvény ellenére továbbra is hitközségnek, vagyis vallási szervezetnek és nem egyesületnek tekinti magát, és bízik benne, hogy a Parlament döntése alapján jövőre is egyházi státuszban tud majd működni.
Tekintettel arra, hogy a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség tagjainak felmenői is hozzájárultak a háború előtti zsidó infrastruktúra létrehozásához és fenntartásához, az akkori hitközségek ingatlanvagyonához, magától értetődőnek tartjuk, hogy a mi hitközségünk is részesedjék az örökjáradékból, amelyet ezen ingatlanok megváltásaként folyósít a MAZSIHISZ-nek a Magyar Állam.

A teljes cikkhez kattintson →

Nemzetközi kezdeményezés a magyarországi progresszív zsidó közösségek egyházi bejegyzéséért

‍‍2011.08.31. - 2 Elul 5771

Nemzetközi anyaszervezetünk, a WUPJ honlapján megjelent angol nyelvű cikkben a két magyarországi progresszív hitközséget (Szim Salom és Bét Orim) érintő törvényi változásokat foglalták össze. Az egyházügyi törvény kapcsán kiemelik, hogy a váratlan “last-minute” változtatásokkal amellett, hogy a zsidó kategóriában kizárólag a neológ, az ortodox és a Chábád szervezet által átvett status-quo hitközségek lettek elismerve, több fontos világvallás (muszlim, buddhista, metodista) egyáltalán nem szerepel az előzetesen regisztrált 14 egyházi szervezet között.

A teljes cikkhez kattintson →

Fontos döntések a Szim Salom éves közgyűlésén

‍‍2011.05.29. - 25 Iyar 5771

A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség és a Szim Salom Egyesület május 22-én egybevontan megtartott éves közgyűlésén módosította mindkét szervezet alapszabályát, határozott a tagdíjak emeléséről és vezetőséget választott.

A teljes cikkhez kattintson →

Állami egyeztető fórumon vett részt a Szim Salom képviselője

‍‍2011.04.08. - 4 Nisan 5771

A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség képviselője is részt vett azon a 2011. márciusi találkozón, amelyet rendszeres egyeztetési fórumként kezdeményezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, korábbi kormányhatározat alapján.

A teljes cikkhez kattintson →