zsidóság

Bét Midrás: A zsidó szellemiség – A judaizmus alapjai

‍‍2013.11.12. - 10 Kislev 5774

2014. november 13-án szerdán 18 órakor kezdődik Kelemen Katalin rabbi vezetésével a Szim Salom Bét Midrás két kurzusa közül az egyik, mely bevezetést kínál a judaizmus világába.

A kurzus előadásaira, beszélgetéseire páros heteken szerdánként 18 óra és 19.30 között kerül sor a zsinagógában (IX. Ráday utca 9. I./2.).
A novembertől jövő júniusig tartó előadássorozat tematikája igen széleskörű, a sábát fogalmától egészen az életciklus-eseményekig.

A teljes cikkhez kattintson →

Keleten a helyzet változó! – Langer Ármin cikke a Szombatban

‍‍2012.06.10. - 21 Sivan 5772

A reform és a konzervatív zsidóság győzelméről
Adva vagyon egy állam, Izrael a neve: önmeghatározása szerint demokratikus és szekuláris, mégis egészen máig arra kellett várnunk, hogy népe vallásának a középkornál frissebben keletkezett irányzatait is elfogadja. Igen, kezd megérni a gránátalma – több mint fél évszázad után Erecben elindult az eddigi vallási intolerancia feloldása, B”H, kezdetét vette a reform és konzervatív mozgalmak rabbijainak elismerése.

A teljes cikkhez kattintson →

A Szim Salom közleménye a Mazsök-kuratóriumról

‍‍2012.06.06. - 17 Sivan 5772

A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség üdvözli a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) újjáalakult kuratóriumának hivatalos beiktatását, és a kuratórium első érdemi ülését. Mivel születése után hosszú éveken át a kuratórium összetétele nem tükrözhette a magyar zsidóság – így a vallási közösségek – sokszínűségét, valamint az új irányelvek szerint kialakított kuratórium megalakulását többszörösen is akadályozták az elmúlt egy évben, igen nagy jelentőséget tulajdonítunk ezen érdemi fejleménynek.

A teljes cikkhez kattintson →

Szabadság és felelősség – Langer Ármin dróséja

‍‍2012.04.22. - 1 Iyar 5772

(A dróse 2012. április 20-án hangzott el Joel Abraham rabbi konfirmációs osztályának (Egyesült Államok) a Szim Salomnál tett látogatása alkalmából, angol nyelven.)
“… itt vagyunk, büszkén és zsidókként. Ez csodával egyenértékű, meggyőződésem. Warren Goldstein, a Dél-Afrikai Köztársaság főrabbija szavaival élve: ‘a zsidók puszta léte maga egy csoda.’ (…) Ennek a csodának a folytatása a mi vállunkon nyugszik. Függetlenek vagyunk, nem egy diktatúra korlátai közé születtünk, jogunk van döntést hozni, meghatározhatjuk, hogy milyen nevelést biztosítunk majd gyermekeinknek. (…) Nekünk szabad akaratunk van, éljünk vele! (…) A múltkori hetiszakaszban a Szentély felszentelését írják le: de nekünk nincsen szükségünk fizikai létesítményre ahhoz, hogy érezzük az Örökkévaló jelenlétét. Elég, ha körültekintünk magunk körül, belenézünk a mellettünk ülő mosolyogó ember arcába.”

A teljes cikkhez kattintson →