Miért hiányoznak nagyon a rabbinők nekünk?

ONEG SÁBBÁT EST
2022. május 6-án, pénteken 19:30-kor a Bálint Ház Nagytermében

Vendégünk:
VÁRI GYÖRGY

a Zsidó Múzeum sajtómunkatársa,
a Bét Orim Hitközség vallási segítője

 

Miért hiányoznak nagyon a rabbinők nekünk? 
A zsidó vallásjog és az egyenjogúság 
 

A nők zsinagógai szerepének kérdése már jobbára az ortodoxiában kavar nagy vitákat és a magyar neológiában az utóbbi jó néhány évben. Merre visznek ezek a viták, ki hogyan érvel, mitől tart.és mit remél, egységes marad-e az ortodoxia, eljöhet-e az irányzatokon túli judaizmus korszaka? Mi köze a szovjet zsidóknak és a fekete polgárjogi mozgalomnak az ortodox rabbinők képzéséhez Amerikában? Ki David Golinkin, a liberális neológia tanítója?

Az est házigazdája Kelemen Katalin rabbi.

 

Időpont: 2022.05.06. (péntek) 19:30
Helyszín: Bálint Ház / Nagyterem

 

Vendégünkről bővebben:

VÁRI GYÖRGY a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar szakán szerez oklevelet 2002-ben. Ugyanettől az évtől a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Irodalomtudományi Iskoláját látogatja. A 2004 és 2005-ös tanévben a stockholmi Paideia The European Institute of Jewish Studies hallgatójaként két szemesztert Svédországban tölt. A doktori disszertációját Kertész Imre műveiről írja, s a dolgozatot 2006-ban védi meg. Fő érdeklődési területei a kortárs magyar irodalom, a holokauszt irodalma és a narratológia. 2017 óta az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem hallgatója.

Az egyetemi tanulmányai befejezése után tanít a budapesti ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájában, a Lauder Javne iskolában, 2006 őszétől a Veszprémi Egyetem Bölcsészkarának Művelődéstörténeti Tanszékén, később pedig a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.

A 2010-es években a Magyar Narancs, 2014-től pedig a Népszabadság újságírója. Egyes politikai kommentárjait Nagy Levin néven jegyezte. 2016-ban felhagyott az újságírással.

Közel ötven tudományos értekezése, műkritikája és tanulmánya jelent meg. Rendszeresen publikált a Jelenkor, a Thalassa, a Beszélő, a Tiszatáj, az Alföld folyóiratokban és az Élet és Irodalom hetilapban. Legjelentősebb publikációi:

Az emberiség végnapjai. Irodalomkritikák; Szépmesterségek Alapítvány, Miskolc, 2013 (Műút-könyvek)
„Az angyal a részletekben…” Kalligram, Pozsony, 2004
Kertész Imre. Buchenwald fölött az ég; Kijárat, Bp., 2003 (Kritikai zsebkönyvtár)

(Forrás: Wikipédia)

 


Korábbi bejegyzés:

Következő bejegyzés: