Zsinagóga-helyzetünk

A Szim Salom közösség immáron húsz éve létezik és tölti be a zsinagóga hármas funkcióját: bét t’filá – imaház, bét midrás – tanház, bét kneszet – a gyülekezés háza. Ímhol a gyülekezet, az ima és a tanulás. De hol A HÁZ?

Hosszú évekig béreltünk sok szempontból problémás magánlakásokat. A Bálint Ház nagylelkűen befogadott minket, ahol közel három évig vendégeskedtünk, de a korlátozott lehetőségek miatt nem tudtuk saját zsinagógai funkcióinkat teljes körűen ellátni.

Így jutottunk el 2009 év végén oda, hogy hosszú távú bérleti szerződéssel egy arra alkalmas ingatlanban kezdjünk el kialakítani egy saját zsinagógát. A IX. kerületben, a Ráday utca 9. alatti társasház első emeletén találtunk rá a megfelelő ingatlanra, s 2010 februárjára sikerült befejezni a felújítását (amelyet az Oktatási és Kulturális Minisztérium vissza nem térítendő támogatásával tudtuk megvalósítani). A következő hat évben itt igazi otthonra lelt közösségünk, s nem csupán vallási és oktatási programjaink helyszínéül szolgált, hanem élénk és sokszínű közösségi életünk kialakulását is segítette.

2016 elején a bérleti díj váratlanul és igen nagymértékben megemelkedett, s ez vállalhatatlan terhet rótt volna a költségvetésünkre, így visszaköltöztünk a Bálint Házba, ahol újra készségesen és nyitottan fogadtak minket.

A Bálint Ház felújítása alatt – 2017. júniusától 2018. február végéig – a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nagylelkű felajánlása nyomán a MET Egyház I. kerületi ifjúsági klubhelyisége adott otthont programjainknak.

A közösség teljes nyugalmának érdekében azonban ismét szeretnénk minél hamarabb saját helyet találni.

Kérjük, hogy amennyiben lehetősége van a működésünket és jövőbeni  ingatlan bérlését vagy megvásárlását támogatni, jelezze ezt nekünk!