A hamantaschen avagy hámán-táska Purim ünnepének egyik meghatározó édessége.
Hozzávalók
kb. 30-40 dkg rétesliszt
15 dkg margarin
1 dkg élesztő
10 kg cukor
egy csipet só
1 citrom reszelt héja
2 tojás
sűrű, igazi lekvár
Elkészítés
Lisztet elmorzsoljuk a még hideg margarinnal, és a szobahőmérsékletű élesztővel. Hozzáadjuk a cukrot, sót, a citromhéjat, a felvert két tojást és összegyúrjuk az egészet jól nyújtható tésztává. A tojások méretétől függ, kell e hozzá még lisztet adni a gyúráskor. Kinyújtjuk a tésztát és egy kb. 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kör alakú lapokat vágunk. Közepükre kis kanállal lekvárt teszünk, majd három oldalról felhajtjuk a kör közepe felé a lapokat. Ahol a hajtások összeérnek, összenyomjuk a tésztát, de úgy, hogy a kör közepén középütt kilátszódjék valamennyire a lekvár. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük sorjában a kis háromszögletű hámántáseneket, kis vízzel higított tojássárgával megkenjük őket, és kb. 170 C fokra előre felmelegített sütőben megsütjük.