Közös tanulás Sheila Shulman rabbi z”l emlékére november 2-án Kelemen Katalinnal és Radvánszki Péterrel

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy Sheila Shulman rabbi, a Szim Salom korai korszakának egyik meghatározó szellemi útmutatója, támogató rabbija október 25-én, sábát délután Londonban elhunyt. Zichroná livráchá – emléke váljék áldássá.

Sheila z”l inspiráló tanára,szellemi mestere lett mind Péternek, mind nekem rabbinikus tanulmányaink során. Én is, majd 14 évvel később Péter is tőle vettük át szimbolikusan a Tant rabbivá avatásunk alkalmából. Emléke előtt ezért egy kettőnk által vezetett közös tanulással szeretnénk tisztelegni a sivá, a gyász hetében.

Ami számomra rabbinikus modellé tette Sheilát, az kristálytiszta, a konvencionalítás falai előtt meg nem torpanó gondolkodása volt. Közösségalapító és -építő rabbiként hite abban, hogy a közösség minőségileg magasabb szintre emeli létünket, és kiapadhatatlan figyelme, bölcs együttérzése személyes lelkipásztori munkájában. Szellemét egy vele tanult midrással szeretném felidézni, amely a Kinyilatkoztatás dialogikus jellegéről, Isten- Ember egymásra utalt kapcsolatáról szól.

Kelemen Katalin

 

Sheila Shulman New Yorkban született, és a londoni Leo Baeck College-ban avatták rabbivá. Ő volt az egyik első radikális meleg feminista, akit rabbivá avattak. Nemcsak a zsidó LGBT-közösség meghatározó szellemi vezetője lett, hanem az eredetinek vagy különcnek tekintett zsidó gondolkodók sarokkövévé is vált egyben. Ez az öröksége meghatározó volt tanítványai számára is. Beszédeiben arra inspirálta a hallgatóságot, hogy ne tartsák titokban se ideológiai, se nemi, se rendszerkritikus identitásukat. Részei maradhatunk egy közösségnek, nemzetnek, ideológiának, úgy, hogy közben radikálisan eltérünk a vezető vagy mainstream elvektől. Első emailváltásaink egyikében egy misztikus tanításra hívta fel a figyelmemet, amit ezen este szeretnék megosztani a résztvevőkkel. Rabbinikus teológia címmel tartott előadásai alatt merült fel az even stijá, a Világ Alapkövének fogalma. Az a metafizikai hely, ahol a valóság teremtődik. Radikális miszticizmusról való tanulás: talán segít abban, hogy más dimenziók is kiszabaduljanak a zártságból.

Radvánszki Péter

A program időpontja: november 2. vasárnap délután 17 órától 19 óráig

Helyszín: A Szim Salom zsinagógája: Ráday u. 9. I. emelet, 12-es kapucsengő


Korábbi bejegyzés:

Következő bejegyzés: