SZOLIDARITÁS ÉS AGGODALOM AZ IZRAELI DEMOKRÁCIÁÉRT

A Szim Salom kezdeményezésére és aktív részvételével született meg az alábbi nyílt levél Jakov Hadas-Handelsman úrhoz, Izrael magyarországi nagykövetéhez.

Mindazon magánszemélyek, akik szeretnék aláírni a nyilatkozatot, az alábbi linken megtehetik: //www.peticiok.com/izraelidemokracia?utm_source=whatsapp

A levél eredetileg a Kibic magazin oldalán jelent meg, de olvasható a Szombat és a MAZSIHISZ honlapján is.

 

SZOLIDARITÁS ÉS AGGODALOM AZ IZRAELI DEMOKRÁCIÁÉRT

Zsidó szervezetek nyílt levele Jakov Hadas-Handelsman úrhoz, Izrael magyarországi nagykövetéhez.

 

Tisztelt Nagykövet Úr!

Izrael Állam valószínűleg a legsúlyosabb belső válságát éli 1948-as létrehozása óta. A demokráciában természetes politikai nézetkülönbségeken túl mély és veszélyes törés jelent meg az izraeli társadalomban.

Zsidó demokratikus értékeinkbe vetett hitünk, és Izrael államalapítóinak nyílt és egyesítő cionizmusának eszménye által vezérelve nem tartjuk elfogadhatónak, hogy bizonyos izraeli vezetők rasszista, homofób, és antidemokratikus kijelentéseket tesznek.

Elítélünk minden, az izraeli társadalmat megosztó fellépést, a felháborító nyelvezetet, a polgárok, férfiak és nők közötti egyenlőség megkérdőjelezését, a progresszív irányzatok megbélyegzését, és a kirekesztésről szóló diskurzusokat. Izrael Államának polgárai nem válhatnak olyan választási szövetségek foglyaivá, amelyek országukat olyan radikalizálódásba taszítják, amely nincs összhangban az állam történelmével, és a judaizmus alapvető értékeivel sem egyeztethető össze.

Mi, Izraellel szolidáris, és a honi közéletben részt vevő magyar zsidók és szervezeteink ezúton is kifejezzük aggodalmunkat az Izraelben jelenleg zajló események miatt.

Izrael barátaiként aggódunk:

  • mivel a visszatérési törvény szabályainak javasolt változtatásai közvetlenül érintenének bennünket,
  • mert demokráciájának bármilyen gyengülése megváltoztatja az Izrael Államról alkotott képet, amelyet mi is védünk,
  • valamint ez közvetlen hatással van a diaszpóra zsidóságára, így különösen a magyarországi zsidóság helyzetére is.

Büszkén köszöntjük az izraeli civil társadalmat, amely a maga sokszínűségében, minden különböző társadalmi, földrajzi és politikai nézőpontja ellenére közösen lép fel annak érdekében, hogy küzdjön az „igazságügyi reform” rendkívül nyugtalanító terve ellen, amely a hatalmi ágak szétválasztásának megkérdőjelezéséhez és gyengüléséhez vezetne, a Legfelsőbb Bíróság jogkörének korlátozásával egyetemben, amely súlyos támadást jelentene az izraeli jogállamiság ellen.

Támogatjuk Isaac Herzog államelnök kezdeményezéseit, aki az észszerűségre szólít fel, és a mértékletességhez, a párbeszédhez és az egységhez való visszatérést kéri.

Felszólítunk mindenkit Izrael Állam hatalmas erejének tiszteletére: a demokráciára!

Aláíró szervezetek nevei ABC-sorrendben:

Arzenu Magyarország
Bét Orim Reform Zsidó Hitközség
Gólem Színház Kht.
Limmud Magyarország Alapítvány
Marom Klub Egyesület
Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség


Korábbi bejegyzés:

Következő bejegyzés: