A mehicén túl, avagy miért fontos a női hang a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség életében

Árvai Péter alelnökünk írása eredetileg a Kibic Magazin oldalán jelent meg 2023. május 10-én, s az alábbi linken olvasható:

https://akibic.hu/2023/05/10/a-mehicen-tul-avagy-miert-fontos-a-noi-hang-szim-salom-progressziv-zsido-hitkozseg-eleteben/

 

A MEHICÉN TÚL, AVAGY MIÉRT FONTOS A NŐI HANG A SZIM SALOM PROGRESSZÍV ZSIDÓ HITKÖZSÉG ÉLETÉBEN

A Szim Salom istentiszteletein természetesen nincs mehice, a nők semmiféle megkülönböztetésnek sincsenek kitéve (bármennyire is banálisnak tűnik ezt leírni 2023-ban), mégis fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk arról, milyen is a közösség életében a nők szerepe a mehicén túl.

A zsidóságról sokszor elhangzik az az általános megállapítás, mely szerint ez (is) egy férfiak által dominált vallás.

A progresszív zsidóság viszont egyik legfontosabb alapértékének az inkluzivitást tartja: olyan befogadó szellemiséget vall, amely elismeri, hogy a zsidóságunk férfiágon is öröklődik, teljes egyenjogúságot nyújt az LMBTQ közösség tagjainak, valamint nemcsak lehetővé teszi, de kimondottan támogatja a női szerepvállalást a közösségben, a vallási élet keretein belül is.

A több mint három évtizedes fennállása óta a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség mindig is igyekezett az erősen szekularizálódott magyar zsidóságon belül is képviselni a világban mára már uralkodóvá vált reformzsidóság értékeit. Közösségünket büszkeséggel tölti el, hogy hitközségünk alapítója volt

az első női rabbi Közép-Kelet Európában.

Kelemen Katalin Londonban végezte tanulmányait a Leo Baeck College-ben, ahol reform rabbivá avatták őt (elsőként Közép-Kelet Európából). És bár tavaly év végén történt nyugdíjba vonulása óta már csak Rabbi Emeritaként vesz részt közösségünk életében, nevét továbbra is nagy ismertség övezi, hiszen Magyarországon nagyon hosszú út vezetett el ahhoz, hogy őt női rabbiként
elfogadják. Ugyanakkor hagyományt is teremtett, hiszen mára már lassan a tíz főt is eléri a Magyarországról származó (bár tanulmányaikat nem itt végző) magyar női rabbik száma.

 

Kelemen Katalin rabbi

A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség örömmel éli meg liturgikus életét

női kántorával.

Diana Senechal az Egyesült Államokból költözött Magyarországra alig több mint öt éve, s ez idő alatt nemcsak magyarul tanult meg gyönyörűen (aktív résztvevőként a hazai irodalmi életben), de közösségünknek is nagyon sokat ad azzal a komoly tudással, amellyel Tórát olvas, illetve az idei év óta vezeti sáchárit istentiszteleteinket, ünnepeinket és tanít bennünket a lejnolás rejtelmeire.

Diana Senechal

A Szim Salomban régi hagyomány, hogy a szombat bejövetelét zenés kábálát sábbátok keretében köszöntjük a nekünk sok éve otthont adó Bálint Házban, melyekre szeretettel várunk mindenkit, kortól, előzetes tapasztalattól és a hagyományban való jártasságtól függetlenül. Örömmel tölt el minket, hogy az elmúlt időszakban újra

női énekhang és / vagy annak zenei kísérete

teszi különlegessé a szombatfogadásainkat.

Igazi zenei élményt nyújtanak a Kelemen Katalin rabbi, Karádi Júlia (ének) és a Sefardito együttes (Vázsonyi János – klarinét, Tóth Bernát Réka – gitár, Horváth Győző – dob) közös, innovatív kezdeményezésében megvalósuló zenés-hangszeres szombatfogadások, amelyek új színfolttal gazdagítják péntek estéinket.

Karádi Júlia és a Sefardito együttes

 

A Kuna-testvérek (Valéria és Bence) által kántorként vezetett péntek esték is igazi bensőséges közösségi és spirituális élményt nyújtanak az azon résztvevők számára.

Az ő nevük is ismerősnek tűnhet sokak számára, hiszen az elmúlt évtizedben számos helyen találkozhatott velük a magyar zsidó közösség, mind zsinagógában (éveken keresztül a Bét Sálom tagjaiként tevékenykedtek), mind kulturális rendezvényeken (a nevükhöz fűződik a Hamsa elnevezésű, judeo-folk zenekar megalapítása is, így a JudaFest, az Élet Menete, vagy az Izraeli Nagykövetség színpadain számos alkalommal szerepeltek).

Ahogyan szerepüket ők maguk megfogalmazták: „Számunkra azért is fontos küldetés részt venni ezeken az I-tentiszteleteken, mert a Szim Salom által képviselt irányzat közel áll hozzánk, és ily módon is szeretnénk szolgálni a hazai zsidóságot.”

Kuna Bence és Kuna Valéria

A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség fontosnak tartja, hogy a vallási életen kívül a

közösség vezetésében is szerepet játsszanak a nők

Elnökségünknek két aktív és hatékony női tagja is van, és egy olyan női ügyvezetőnk, akinek nagyon sokat köszönhetünk.

Ezen túlmenően persze a közösség életében számos olyan tevékenység van, amelynek tevékeny női résztvevői sok örömet adnak közösségünk tagjainak (pl. a héber tanulásban, amelyet Balogh Katalin hébertanárnő vezet, vagy a kreatív műhelyünk foglalkozásaiban, amelyeket Rákosi Éva tart).

Miért is fontos minderről beszélni Magyarországon 2023-ban?

Bár közösségünk a saját belső életét saját értékei mentén alakítja, sajnos nem lehetséges elfelejtkezni azokról a tendenciákról, amelyek kihatnak életünkre. Magyarországon egy alapvetően konzervatív politikai közeg uralkodik, amelyben a nők szerepe leginkább a család és annak összetartása szemszögéből érdekes. Izraelben sajnos egyre nagyobb küzdelmet kell vívni a női jogok érvényesítéséért, hiszen komolyan megerősödött az a vallási fundamentalizmus, amely nemcsak mehice mögé kényszeríti a nőket, de még azt is kétségbe vonja, hogy egy rádióműsorba, amelyet vallásos férfiak közössége hallgat, be lehet-e kapcsolni egy női betelefonálót. Lehetetlen nem meghallani azt a „csöndet”, amely a női hang teljes hiányát emeli ki a MAOIH-ért zajló nemtelen harcban, vagy éppen arra gondolni, vajon milyen irányba indul a legnagyobb zsidó szervezet, a MAZSIHISZ az ebben a hónapban esedékes elnök- és vezetőségválasztás után, és mennyi és milyen hang jut majd a nőknek a következő korszakban?

A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség különösen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy nálunk a zsidóságát mindenki úgy élhesse meg, ahogyan azt a saját élethelyzete / előélete / családi hozománya / tudása / lehetővé teszi: mi azt tartjuk fontosnak, hogy mindenkinek a saját helyzetében próbáljunk meg nyújtani valamit abból a fantasztikusan nagy és gazdag hagyományból és kultúrából, valamint spiritualitásból, amelyet a zsidóság jelent.

Mindezek okán is arra kérjük eddigi tagjainkat, barátainkat és azok barátait, továbbá leendő tagjainkat és barátainkat is, hogy támogassanak bennünket azzal, hogy nekünk ajánlják fel egyházi 1%-ukat.

A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség technikai száma: 1373


Korábbi bejegyzés:

Következő bejegyzés: