Bálint Ház

Felhívás – Fogjunk össze, legyünk együtt az LMBTQI-barát sábát sáháriton!

‍‍2016.06.13. - 7 Sivan 5776
Thumbnail image for Felhívás – Fogjunk össze, legyünk együtt az LMBTQI-barát sábát sáháriton!

Az idén már 5. alkalommal tart LMBTQI-barát szombat délelőtti istentiszteletet a Budapest Pride Fesztivál keretében a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség, a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség és a Dor Hadas Közösség.
Az eseményt a Budapest Pride felvonulás délelőttjén, július 2-án 11 órakor tartjuk a Bálint Házban.
Várjuk minden szervezet csatlakozását, akik fontosnak tartják, hogy az LMBTQI emberek a zsidó közösségek szerves részei legyenek és megszűnjön a velük szembeni kirekesztés, megkülönböztetés.
Arra hívjuk a szervezeteket, hogy vállaljanak szolidaritást, csatlakozzanak az eseményhez, adjanak hírt róla köreikben!
A csatlakozási szándékot, kérjük, jelezzék az info@szimsalom.hu e-mail címen vagy üzenetben a Szim Salom Hitközség Facebook-oldalán!

A teljes cikkhez kattintson →

Kelemen Katalin rabbi is előadást tart a Zsidó Tanulás Világnapján a Bálint Házban

‍‍2015.11.09. - 27 Heshwan 5776

JÚDA-izmus – Buja testiséget, vagy tiszta szellemiséget örököltünk névadó ősapánktól?
Ezt a kérdést fogja körüljárni a Szim Salom Hitközség rabbija, Kelemen Katalin abban az előadásban, amit a Zsidó Tanulás Világnapján, november 15-én, vasárnap 17 órakor tart a Bálint Házban: a vágyról, a szerelemről, a megcsalásról beszél a judaizmus szempontjából.

A teljes cikkhez kattintson →

Sávuot a Szim Salomban

‍‍2015.05.17. - 29 Iyar 5775
Thumbnail image for Sávuot a Szim Salomban

Töltsük együtt a Tóra-adás ünnepét a Szim Salomban és a Bálint Házban! Sávuot előestéjén május 23-án, szombaton a Szim Salom-zsinagógában ünnepi gyertyagyújtás, istentisztelet, és közös tanulás Langer Árminnal, majd siúr a Bálint Házban Kelemen Katalin rabbival. Május 24-én, vasárnap ünnepi sávuoti istentisztelet a Szim Salom-zsinagógában, a Tízparancsolat felolvasásával és hüpe-szertartással.

A teljes cikkhez kattintson →

Vallás és szociális aktivizmus – Hanukai beszélgetés Kelemen Katalin részvételével a Kolorban

‍‍2014.12.01. - 10 Kislev 5775

Vallás és szociális aktivizmus címmel kerekasztal-beszélgetésre kerül sor Hanuka első estéjén, december 16-án, kedden 19 órakor a Kolor Bárban (VII. Király utca 13.). A résztvevők Kelemen Katalin rabbi, Bolba Márta evangélikus lelkész, Domokos Tibor evangélikus lelkész és Urbán József piarista szerzetes. Moderál: Misetics Bálint szociálpolitikus.

A teljes cikkhez kattintson →

Boldog Hanukát kíván a Szim Salom!

‍‍2013.11.27. - 24 Kislev 5774
Thumbnail image for Boldog Hanukát kíván a Szim Salom!

A következő kisfilmmel kívánunk mindenkinek boldog Hanukát 5774-ben is! A film egyben közösségünk ajándékaként kerül a közönség elé a Bálint Ház Mindenki Hanukája ünnepségén, amely dec. 4-én, szerdán 18 órakor lesz a Ház nagytermében. Ugyanitt kerül sor a Bálint Ház által alapított HanuKatalizátor Díj idei átadására is.

A teljes cikkhez kattintson →

LMBTQ-barát sábát sáhárit istentisztelet július 6-án a Bálint Házban

‍‍2013.07.04. - 26 Tamuz 5773

A 2012-es Budapest Pride-on történelmi pillanatnak lehettünk tanúi: három befogadó zsidó hitközség deklaráltan kiállt az LMBTQ-közösség mellett egy hagyományos szombat reggeli sábát sáhárit szertartás keretében. Az esemény oly nagy érdeklődésre tartott számot, hogy idén megismétlik a szervezők.
Az LMBTQ-barát sábát sáhárit istentisztelet helyszíne: Bálint Közösségi Ház (VI. Révay utca 16.)
Időpontja: 2013. július 6-án, 11 órai kezdettel
A rendezvény nyilvános; zsidókat, LMBTQ-embereket és barátaikat egyaránt várjuk!

A teljes cikkhez kattintson →

Közös Kábálát Sábát istentisztelet a Bét Orim Reform Zsidó Hitközséggel a Bálint Házban

‍‍2012.10.25. - 10 Heshwan 5773

Október 26-án, pénteken a Bét Orim Reform Zsidó Hitközséggel közösen látjuk vendégül Peter Weidhornt, az URJ, az amerikai reform zsidó szövetség korábbi elnökét és feleségét a Bálint Házban.

18 órakor Kábálát Sábát istentisztelet Kelemen Katalin és Raj Ferenc rövid dróséival.

Közreműködnek: Neumark Zoltán (Bét Orim) és Langer Ármin (Szim Salom)

A teljes cikkhez kattintson →

Mordechai in da West Bank: egy jesivabóher kalandjai Palesztinában

‍‍2012.10.05. - 19 Tishre 5773

Miért közlekedik mindenki a ciszjordániai nagyvárosokban az úttesten? Magyarországon vagy Palesztinában virul jobban az antiszemitizmus? Mit fogyasztanak a palesztin kocsmákban, ha egyszer az alkohol tiltott? Hogyan vélekedik a Toulouse-i gyilkos ismerőse a zsidó gyerekek lemészárlásáról? Mit lehet az izraeli hadsereg által porrá lőtt erőd romjai között csinálni? Mik a judeonácizmus ismertetőjelei? Mit kezdjen magával egy vidéki palesztin városban élő meleg fiú? Miért van annyi keresztény templom Ramallahban? Mit vallanak a nabluszi Gerizim-hegy zsidói? Miért nem engedik az izraeli állampolgárokat a megszállt területekre? Milyen érzés, ha az emberre egy őrtoronyból géppuskát szegeznek? Ilyen kérdésekre fogunk választ kapni Langer Árminnak, a Szim Salom vezetőségi tagjának beszámolójából, melyre a Bálint Házban kerül sor október 13-án, szombaton 18.50-kor.

A teljes cikkhez kattintson →