vendég rabbi

Különleges Sáchárit istentiszt​elet a Bét Orimmal közösen a Bálint Házban

‍‍2012.02.24. - 1 Adar II 5772

Szeretettel várunk mindenkit február 25-én, szombaton tartandó különleges sábáti programunkon, melynek helyszíne és időpontja eltér a szokásostól.
A Bét Orim Reform Zsidó Hitközséggel közösen tartott Sáchárit istentisztelet a Bálint Házban kerül megrendezésre, kezdési időpontja pedig 9.30 lesz.

Az eseményen vendégül látunk egy Budapestre látogató amerikai rabbi-delegációt. Az istentisztelet vezetésében mindkét közösség rabbijai – Kelemen Katalin és Raj Ferenc – és kántorai – Budai Miklós és Riszovannij Mihály – közreműködnek majd.

A teljes cikkhez kattintson →

Stephen Fuchs rabbi, a Progresszív Zsidó Világszövetség (WUPJ) elnöke Magyarországon

‍‍2011.11.02. - 5 Heshwan 5772

Hivatalos látogatásra november első hetében Magyarországra érkezett Stephen Fuchs rabbi, a reformzsidó közösség nemzetközi vezetője, a világ legnagyobb zsidó szervezetének, a Progresszív Zsidó Világszövetségnek (WUPJ) elnöke. Fuchs rabbi politikai és egyházi vezetőkkel is tárgyal az új egyházi törvény kapcsán, a progresszív zsidó hitközségeket megkülönböztető szabályozás megszüntetése érdekében.
2011. november 4-én, pénteken 18 órakor a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség és a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség közösen tartandó Kábálát Sábát istentiszteletén a Ráday utcai zsinagógában Fuchs rabbi beszédet mond mindkét közösség tagjainak.

A teljes cikkhez kattintson →

Vendégünk Fred Morgan támogató rabbink és felesége Sue Morgan

‍‍2011.06.20. - 19 Sivan 5771
Thumbnail image for Vendégünk Fred Morgan támogató rabbink és felesége Sue Morgan

A június 24-25-i sábáton vendégünk lesz támogató rabbink, Fred Morgan, akinek igen sokat köszönhet a Szim Salom és a magyarországi progresszív zsidóság – valamint felesége Sue Morgan. Fred tanárként és barátként egyaránt alakította közösségünk sorsát. Péntek este Kábálát Sábát istentisztelet piknik vacsorával, majd szombaton Sáhárit istentisztelet Tóraolvasással és kidussal, melyet Morgan rabbi magyarra fordított dróséjával (sábáti tanításával) tisztel meg, felesége, Sue pedig Tórát fog lejnolni.

A teljes cikkhez kattintson →

Sávuot és más júniusi programok a Szim Salomban

‍‍2011.06.01. - 28 Iyar 5771

A Tóraadás vagy Hetek ünnepe Sávuot, idén a június 7. estéjén és 8. napközben ünnepeljük. Ezt a hagyományos zarándok ünnepet közös éjszakai tanulással és tejes ételek fogyasztásával szoktuk megtartani. A Tízparancsolat felolvasása az ünnep délelőtti istentiszteletén történik, héberül és magyarul, angolul egyaránt.
A június 24-25. Sábáton vendégünk lesz Fred Morgan rabbi, akinek igen sokat köszönhet a Szim Salom és a magyarországi progresszív zsidóság.

A teljes cikkhez kattintson →